Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni blizu kraja

Buran dan za Agrokor: Znakoviti ugledni analitičar i još 6 stvari koje su obilježile Dan D za Todorića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak su svi imali komentar na revidirano izvješće za Agrokor koje je pokazalo da je Todorić dužan više nego što mu vrijedi cijela kompanija.

Ante Ramljak u ponedjeljak je objavio brojke koje su pokazale da je Ivica Todorić dužan više od vrijednosti cijelog Agrokora. Objava dugo iščekivanih cjelovitih izvješća o poslovanju cijelog koncerna izazvala je niz reakcija. Oglasio se državni vrh, a i oporba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GLEDAJTE UŽIVO NA DNEVNIK.HR-u Dan D za Todorića: Danas objava rezultata poslovanja za ključne tvrtke Agrokora Slika nije dostupna TODORIĆEVI NAPADI NA BLOGU Revizija je za 2016. utvrdila milijarde kuna duga i još sedam stvari koje trebate znati o zbivanjima oko Agrokora

Ivica Todorić kazneno će prijaviti Ramljaka, a Ramljak je prijavio bivšu upravu Agrokora. Predsjedništvo SDP-a poručilo je pak kako ozbiljno razmatraju inicijativu za opoziv ministra Zdravka Marića i Martine Dalić.

Priča vezana uz Agrokor daleko je od svog kraja, a u nastavku pročitajte kako je tekao jučerašnji dan.

1. Uoči objave oglasio se Todorić

Ivica Todorić oglasio se uoči objave cjelovitog izvješća i poručio, između ostalog, da će "zbog saznanja koja ima osobno zbog nezakonitih radnji DORH-u kazneno prijaviti Antu Ramljaka".

"Imam saznanja da je izvanredni povjerenik, uz potporu Vlade, čovjek izvan zakona. Isto tako ću prijaviti ljude iz Agrokora koji su u Koncernu napravili ogromnu štetu radi vlastitih interesa", poručio je Todorić koji je u kasnijoj objavi opleo i po premijeru Plenkoviću i napisao kako ga jako zanima na koga je premijer Plenković mislio kad je izjavio da se razgovori s ljudima iz Agrokora vode od siječnja, točnije tko je bio sugovornik vladinim dužnosnicima iz Agrokora i koji su to Vladini dužnosnici bili zaduženi za te razgovore.

2. Ramljak objavio rezultate izvješća: Vrijednost kompanije manja za 21,7 milijardi kuna

Kako je i najavljeno u popodnevnim satima,izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak iznio je rezultate revizijskog izvješća koje se od Todorićeva izvješća razlikuje kao nebo i zemlja.

Brojke koje je predstavio Ramljak, a koje se odnose na cijeli koncern, kažu da je vrijednost kompanije manja za 21 milijardu i 700 milijuna kuna nego što je tvrdila bivša uprava. Također, gubitak Agrokora za prošlu godinu iznosio je 11 milijardi i 200 milijuna kuna.

Od utvrđenih nepravilnosti povjerenik je istaknuo da je bivša uprava za 2015. godinu iskazala dobit od milijardu i 200 milijuna kuna, a revizija je pokazala da je koncern poslovao s gubitkom od 3 millijarde i 600 milijuna kuna.

Tu su još gotovo 4 milijarde kuna neprikazanih dugova, više od 2 milijarde neprikazanih troškova te više od 2 milijarde krivo prikazanog novca.

Revizija je pokazala i da Agrokorova imovina vrijedi 41 milijardu i 800 milijuna kuna, a kompanija je dužna ukupno 56 milijardi i 300 milijuna kuna.

3. Ramljak kazeno prijavio upravu

Ante Ramljak naveo je kako ih je PricewaterhouseCoopers pismom obavijestio o računovodstvenim nepravilnostima uočenim tijekom revizije "koje mogu ukazivati na potecijalne protuzakonite radnje".

"Mi smo nakon ovoga svega angažirali forenzičku kompaniju koja bi trebala ispitati svaku stavku prikrivenih troškova i pokazati nam gdje je razlika u novcu stvarno otišla. Ja sam nakon tog dopisa danas poduzeo određene zakonske aktivnosti, korake koji su predviđeni da ih poduzemem zakonom. Da, podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba koje su u tom trenutku bile u upravi kompanije, 2016. godine", rekao je Ramljak koji je građanima poručio kako garantira da nijedan porezni obveznik neće vraćati dugove Agrokora.

4. Oglasio se Todorić

Nedugo nakon objave izvješća oglasio se Ivica Todorić. Na svom blogu poručio je da "niti jedan euro nije sakriven niti otuđen".

"Nijedan euro nije otuđen, nijedan euro nije sakriven. Isto tako, obveze koje sam osobno imao prema Agrokoru, bile su u potpunosti izmirene. Je li Ante Ramljak nešto preknjižavao, naknadno će se lako utvrditi", poručio je Todorić na blogu.

5. Reakcije vladajućih i oporbe

Nakon objave cjelovitog izvješća počele su se nizati konferencije za medije. Na objavljeno su se osvrnuli vladajući, ali i oporba.

Ministrica Dalić, koja je često meta Todorićevih napada, poručila je da su Todorić i uprava očigledno vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga. Dodala je i da izvješća jasno pokazuju da je Todorić kriv za sve što se događalo i Agrokor dovelo na rub stečaja.

Premijer Plenković iz Splita je poručio kako je nakon svega na pravosudnim tijelima da izvide o kakvim se nepravilnostima u Agrokoru radi. Dodao je kako je predlaganje "Lex Agrokora" bio ključan potez. Rekao je i kako Zdravko Marić i dalje može ostati ministar.

Šef SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za medije poručio je pak kako je premijer Plenković umjesto 40 tisuća radnih mjesta, spašavao samo jedno, ono ministra Zdravka Marića. Rekao je i da SDP ne odustaje od istražnog povjerenstva za Agrokor te da očekuje da prvi pred to povjerenstvo dođu Ivica Todorić, Andrej Plenković i Ante Ramljak.

Čelnik Mosta Božo Petrov zapitao se "gdje je u svemu ovom što smo danas vidjeli odgovornost Hanfe, Ministarstva financija, Porezne uprave, HNB-a, to su prava pitanja".

6. Znakoviti Luka Brkić

O slučaju Agrokor za Dnevnik Nove TV govorio je ugledni ekonomski analitičar Luka Brkić. Jedno od pitanja na koje je odgovorio ticalo se razlike u revizijskim izvješćima Ivice Todorića i Ante Ramljaka.

"Moguće je iz raznih razloga, ponajmanje iz razloga kompetentnosti. Premda, naravno, i to može biti. Ovo je riječ o velikoj revizorskoj kući koja je u top četiri, ali pamtimo i velike revizorske kuće koje su isto u top pet ili deset, a koje su bankrotirale zajedno s kompanijom kojoj su radile reviziju. Moguće je iz raznoraznih razloga, iz nekompetentnosti ili aljkavosti u radu do namještanja rezultata strogonamjenski po nekim uputama koje... zaustavit ćemo se sad na tome...", rekao je Brkić koji je objašnjavajući razliku znakovito zastao.

7. Poruka iz SDP-a

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je nakon sjednice Predsjedništva stranke u ponedjeljak da ozbiljno razmatraju inicijativu za opoziv ministara Zdravka Marića i Martine Dalić zbog afere Agrokor.

''Kako od prethodnog prijedloga opoziva ministra nije prošlo šest mjeseci, inicijativu za to možemo podnijeti za mjesec dana, procijenit ćemo kako će se stvar razvijati, ali ono što je definitivno točno jest da su Andrej Plenković i njegova Vlada na temelju iznesenih optužbi potpuno upleteni u ovaj slučaj'', rekao je Davor Bernardić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene