Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snalaze se kako znaju

NE STIŠAVA SE BURA OKO STANJA U DJEČJIM VRTIĆIMA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne stišava se bura oko stanja u zagrebačkim dječjim vrtićima. Vijest da je grad srezao budžet za prehranu - razljutila je Sindikat obrazovanja, medija i kulture.

Predsjednica Sindikata Božica Žilić optužila je "gradske strukture" i za kršenje prava sindikalnog organiziranja. Tvrdi da se odgajateljice - uznemiruje i zastrašuje.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

U grupi odgajateljice Sanje Sajko trenutačno je upisano 28-ero djece. "Uz dobru suradnju svih nas koji radimo, uspijemo se dobro snaći", kaže ona.

Igračaka ne nedostaje - ali, kažu, sve to zahvaljujući angažmanu ravnateljice i osoblja. "Neki roditelji pomognu recimo s donacijama računala, neki roditelji pomognu s plastičnim časicama i papirima, ali nema obveze", kaže Merica Matijević, ravnateljica vrtića.

Obvezno je zato da djeca uvijek dobiju raznovrsne obroke propisane nutritivne vrijednosti. Za to je potreban i budžet. Grad ga je, kažu u sindikatu, srezao. "Činjenica je da je grad Zagreb umanjio cijenu sa nekadašnjih 11 do 13 kuna po djetetu na 9 kuna", kaže Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture.

U vrtićima su četiri obroka. To bi značilo da se po jednom izdvaja ravno 2 kune i 25 lipa. Nezadovoljne uvjetima rada, nekoliko stotina odgajateljica početkom mjeseca je prosvjedovalo. Predsjednica sindikata koji je organizirao prosvjed, žali se na pritiske. Kaže, više je puta apelirala na gradonačelnika i pročelnika Lovrića.

"Da preko ravnatelja prestane sa uznemiravanjem, zastrašivanjem radnika u dječijim vrtićima i da prestane sa zaprečivanjem sindikalnog organiziranja ovog sindikata", kaže Žilić.

Za predsjednika saborskog odbora za rad pritisci su nedopustivi. Pozvao je gradonačelnika Bandića "da se drži Ustava i da omogući svima onima koji žele i hoće da se sindikalno organiziraju".

Zaiskrilo je i na relaciji s gradskim SDP-om. Tražili su da se da se točka o stanju u vrtićima po hitnom postupku stavi na dnevni red skupštine. To nije učinjeno. Oporba ne odustaje. "Tražit ćemo potpunu tematsku sjednicu cjelodnevnu o stanju u predškolskom odgoju grada Zagreba", poručuje Davor Bernardić, predsjednik GO SDP-a Zagreb.

O stanju i zahtjevima će se razgovarati na sastanku Sindikata s pročelnikom Lovrićem koji je dogovoren za utorak.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene