Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Besana noć za vatrogasce

Požar kod Omiša većim dijelom ugašen, kiša stavila vatru pod kontrolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki požar buknuo je u četvrtak navečer u Krilu Jesenice kod Omiša.

Ako posjedujete fotografije požara i želite ih podijeliti s čitateljima portala Dnevnik.hr, možete ih poslati na moj.report@novatv.hr. Napominjemo da prilikom fotografiranja nikako ne poduzimate radnje kojima biste mogli ugroziti svoj život.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

08:40 Državna cesta D8 ponovno je otvorena za promet, javlja Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

08:30 Na terenu su i dalje 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja, a pomaže im i stotinjak vojnika. Tijekom sinoćnjeg gašenja požara iskopčan je dalekovod te zatvorena magistrala.

08:25 Kiša koja je jutros nedugo poslije 7 sati počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane, u kojima je sinoć buknuo veliki šumski požar, vatru je stavila pod kontrolu gasitelja, doznaje se od zapovjednika JVP Split Ivana Kovačevića.

07:40 HAK javlja kako je zbog požara za osobna vozila zatvorena Jadranska magistrala od Strožanca do Omiša. Obilazak je cestom Strožanac - Žrnovnica -Tugare - Omiš, izvijestio je Hrvatski autoklub.

07:20 Glavni vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina kazao nam je jutros kako otvoreni plamen gori još samo na sjeverozapadu.

Ipak, Glavina kaže kako vatrogasce zabrinjava jak vjetar.

00:50 Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine doznajemo da je 80 posto požara pod kontrolom, preostalih 20 posto trebalo bi biti smireno do jutra.

00:35 Neslužbeno doznajemo da je uzrok požara paljenje bengalke te da je jedna osoba privedena. Policija još nije službeno potvrdila informacije.

00:01 U Krilu Jesenice svi su stambeni objekti obranjeni, doznaje reporter Nove TV Mario Jurič od zapovjednika omiških vatrogasaca.

Jurič je razgovarao i s Mariom Ružićem iz JVP grada Splita, koji je rekao da je gasiteljima na terenu najveći problem jak vjetar. "Miješaju se i bura i jugo, nose ga (požar) u dva-tri pravca. Zasad je najugroženiji dio koji ide prema Mutograsu i Svetom Martinu", rekao je Ružić.

Dodao je kako su na požarištu dvije vatrogasne smjene, odnosno 40 vatrogasaca.

"Očekujemo da se smiri vjetar. Onda kad se vjetar smiri, požar ćemo staviti pod kontrolu", poručio je Ružić i dodao da je situacija dosta ozbiljna sve dok puše jak vjetar.

23:50 S načelnikom općine Mladenom Bartulovićem razgovarao je reporter Nove TV Mario Jurič. Bartulović je rekao da u odnosu na požar koji je poharao isto područje 17. i 18. srpnja, vatrogasci i gasitelji imaju sad dovoljno vozila i da su bili spremni za ovakav scenarij.

"Dosta se dobro borim s požarom i stavljamo ga pod kontrolu", rekao je Bartulović.

Dodaje da ako požar slučajno probije vatrogasnu liniju prema Podstrani, u tom je mjestu otvorena škola za slučaj potrebe evakuacije lokalnog stanovništva.

"Ujutro će doći još kanader ako bude potrebe, ali imamo dovoljan broj vozila, dovoljan broj vatrogasaca i zasad je dosta dobro stanje i pod kontrolom", naglasio je Bartulović.

O uzroku požara nije htio govoriti, već je rekao da je za to nadležna policija, koja će utvrditi kako je došlo do tog najnovijeg požara. "Je li to slučajno ili namjerno, to je na policiji da utvrdi", zaključio je Bartulović.

U razgovoru s mještanima, Jurič doznaje da oni imaju i problema s vodom, jer Gornja Podstrana još uvijek nema vodovod, a neki dijelovi Podstrane i dalje nemaju električnu energiju.

23:38 Mještani Krilo Jesenica okupili su se oko jednog bazena i iz njega ispumpavaju vodu za gašenje požara koji je u jednom trenutku došao na svega stotinjak metara od kuća.

23:12 Kako prenose lokalni mediji, vatrogasci su dali nalog da se privremeno za promet zatvori Jadranska magistrala zbog sigurnosti. Vatra je buknula u 20:10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom na to da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima, javlja Hina.

22:51 Vatrogasci iz Podstrane oglasili su uzbunu, javlja reporter Nove TV Mario Jurič. Škola u Podstrani je otvorena, u slučaju da bude potrebe za evakuacijom lokalnog stanovništva.

22:50 Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine doznajemo da kuće više nisu ugrožene požarom te da se vatra širi u smjeru sjevera i sjeverozapada te Podstrani. Jako jugo i dalje otežava gašenje požara.

22:09 Jako jugo puše i dalje, a požar se širi prema Podstrani, javlja reporter Nove TV Mario Jurič.

Nošen jakim jugom, još nije stavljen pod nadzor. Svi su vatrogasci na terenu, a u ovom trenutku ugrožene su i kuće, potvrdio nam je Višeslav Pešić, zapovjednik DVD-a Omiš.

Od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine doznajemo da su na teren poslane sve raspoložive županijske vatrogasne snage, kako bi pomogle u gašenju tog požara, koji raspiruje vrlo jako jugo.

Požar je buknuo iza 20 sati pa kanaderi više ne mogu pomoći gasiteljima na terenu, već će to moći učiniti tek od petka ujutro.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene