Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kilogram i do 1300 eura

Bugarski carinici zaplijenili 8 kontejnera s 2 milijuna ugroženih vrsta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski carinici u petak su izvijestili o zapljeni dva milijuna ugroženih europskih mladih jegulja transportiranih u kontejnerima.

U zračnoj luci u Sofiji policija je privela dvojicu kineskih trgovaca mladim jeguljama koji su ih nastojali prokrijumčariti u osam kontejnera. Putovali su iz Madrida u Sofiju, a jegulje su carinskoj kontroli prijavili kao prehrambeni proizvod.

Pročitajte i ovo Ilustracija Olakšana putovanja Rumunjska i Bugarska s postigle dogovor s EU-om: "Ulazimo u schengenski prostor!" Snijeg u Ukrajini Ima i poginulih Snježni užas hara Balkanom: "Nikome nije ugodno, svi preživljavamo na niskim temperaturama"

Europska mlada jegulja, obično duljine između šest i 12 centimetara ugrožena je vrsta ribe zaštićena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES).

Trgovina navedenim vrstama biljaka i životinja bez dozvole zabranjena je diljem svijeta. Mlade jegulje u europskim se zemljama prodaju po cijeni većoj od cijene kavijara - za oko 500 eura po kilogramu, no u nekim azijskim zemljama njihova cijena doseže do 1300 eura, pojasnili su bugarski carinici dodavši da će zaplijenjene jegulje biti transportirane u Centar za spašavanje zaštićenih vrsta riba u akvariju u crnomorskome gradu Varni.

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) je međunarodni sporazum čiji je cilj sprečavanje nekontrolirane međunarodne trgovine i komercijalnog iskorištavanja ugroženih vrsta, održavanje ekološke ravnoteže unutar populacija vrsta koje su predmet međunarodne trgovine te pružanje pomoći državama potpisnicama Konvencije u postizanju održive trgovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene