Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije sve kako treba

'Budimo sretni ljudi, ali ne smijemo zaboraviti Vukovar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njegova poruka na obljetnicu pada Vukovara je jednostavna - 'Htio bih da smo sretni ljudi, ali ne smijemo zaboraviti'.

Dvadeseta obljetnica pada grada heroja Vukovara poseban je događaj i za Predraga Matića Freda, vukovarskog branitelja i savjetnika za branitelje u Uredu predsjednika države Ive Josipovića. On je o svojem iskustvu u Vukovaru i zarobljeništvu u srpskim logorima, napisao i knjigu 'Ništa lažno', u kojoj je opisao sve strahote.

Pročitajte i ovo Srpska paravojska puca na položaje hrvatskih vojnika koji brane Vukovar (Foto: Arhiva/AFP) Branitelj Vukovara za DNEVNIK.hr "Tek kad su me vozili u logor doživio sam pravi izljev straha, kad sam vidio protiv čega smo se borili" Slika nije dostupna Tužna obljetnica Kolona sjećanja u Vukovaru

Zarobljen je 19. studenoga 1991. dok je trčao prema zapaljenoj zgradi Borovo Commercea kako bi spasio ranjenike koji su ostali u podrumima. Dvadeset godina nakon pada Vukovara, u razgovoru za Dnevnik.hr on kaže kako ovo nije Hrvatska za koju su se branitelji borili, ali poručuje kako moramo biti sretni, jer smo ipak na kraju pobijedili.

San o budućnosti još uvijek traje

Dvadeset godina je puno vremena, a Matića smo upitali što se u međuvremenu promijenilo nabolje, a što je ostalo negativno. 'Pozitivno se promijenilo to da, između ostalog, zahvaljujući velikoj žrtvi Vukovara i svim ostalim braniteljima, počevši od Vukovara, a završivši Olujom, imamo Hrvatsku. To se stvarno ostvarilo', istaknuo je.

'Ono što se nije ostvarilo jest da Hrvatska nije baš onakva kakvu smo zamišljali i kakvu smo htjeli. To je nepodijeljeno mišljenje hrvatskih branitelja, to je ona čuvena rečenica, 'To nije ona Hrvatska za koju sam se borio'. Ali i dalje se borimo, ne oružanom borbom. Sad kad imamo Hrvatsku, bio bi konačno red da je uredimo, da bude onakva kakvu smo je zamišljali, mi i naši prijatelji. Mi smo znali navečer sjediti u pauzi između bitaka i razgovarati o budućnosti, kakvu Hrvatsku želimo, uređenu. Uzor su nam bile skandinavske zemlje i recimo Švicarska', pojasnio je Matić. Istaknuo je kako je oduvijek sanjao o takvoj, a ne Hrvatskoj balkanskog tipa.

'Kad si na dnu, možeš samo prema gore'

Gdje je u toj čitavoj priči danas onda i Vukovar, upitali smo ga, a on je ponudio jednostavan odgovor. 'Kad dotaknete dno, ne možete više padati, nego ići prema gore. Od onoga što je doživio 1991., Vukovar sigurno ide prema gore. No, sigurno da nije dosegao razinu u kojoj je bio do 1991., kada je Vukovar bio uzor u Hrvatskoj po uspješnosti, gospodarstvu i zadovoljnim ljudima. I sada želimo Hrvatsku u kojoj ljudi rade i pošteno zarađuju te žive od svojeg rada', naglašava Matić.

Tadić ga iznenadio

Ove godine u Vukovar je došao i srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji se poklonio žrtvama Vukovara. No, Matića to nije šokiralo, iako smatra da je mogao doći i prije. Za njega je šokantna bila pojava predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, koji je ove godine bio po prvi put došao na Ovčaru. 'To da je došao predsjednik neke druge zemlje, zemlje s kojom smo bili u ratu, teško je probaviti, ali ovo je bilo teže probaviti', rekao je.

Tadićeve riječi su nadišle njegova očekivanja, no Matić isto tako shvaća da je Tadić prije svega predsjednik Srbije, a ne Hrvatske pa je u tom smislu trebalo i gledati njegov posjet. 'Rekao je i više od onoga što sam očekivao da će reći. Nedostajala je samo riječ agresija, ali on to ne može reći dok je na snazi naša tužba protiv Srbije, jer bi sam sebi skočio u usta, on je pametan čovjek. Vjerujem da će i to vrijeme doći, jer se primijeti jedan, ipak vjetar boljih dana i boljih odnosa', smatra Matić.

Zaboravljena Škabrnja

Ured predsjednika u utorak je imao prijem povodom obljetnice pada Vukovara, a Matić ističe kako je sve proteklo u odličnom, emocijama nabijenom ozračju. Što se privatnog plana tiče, priznaje da ga tjedan dana prije svake obljetnice drži i trese posebno raspoloženje, a nakon 19. studenoga, nekako se sve opet prebaci nazad u svakodnevicu. 'Meni i kod kuće žena i dijete primijete da sam u posebnom raspoloženju', kaže on.

Uspomene će podijeliti i sa svojim društvom, no on će s predsjednikom Josipovićem na samu obljetnicu u Škabrnju, za koju kaže da je doživjela veliku tragediju istovremeno s Vukovarom. 'Zbog toga je ona u sjeni, ali kada je predsjednik tamo onda i mediji to dostojno poprate. Kad se gleda omjer, Škabrnja je prošla još gore od Vukovara', naglašava Matić.

'Vrijeme je da budemo sretni, svoju smo tugu tugovali'

Za kraj smo Matića upitali i za poruku koju bi poslao svima u Hrvatskoj, koji se na 19. studeni prisjećaju crnog dana i velike žrtve branitelja Vukovara. 'Moj osobni stav je da, unatoč toj tragediji, moramo biti sretni i zadovoljni jer smo u konačnici pobijedili. Isto tako da onaj dio tog sjećanja bude u jednom pozitivnijem tonu, dostojanstvenog karaktera. Ne moramo stalno tugovati, jer smo u ovih 20 godina svoju tugu tugovali. I naši prijatelji bi bili sretni, da smo mi sretni. Vukovar i Hrvatsku smo ostvarili, sada nam je ostao onaj fini 'glanc' da postane skandinavskog tipa', poručio je.

'Želio bih da smo sretni ljudi, ali ne smijemo zaboraviti', istaknuo je na kraju razgovora. Bolju poruku teško da se i može poslati u sjećanje na žrtvu grada heroja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene