Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup diplomata

Bude li znanja, mudrosti i diplomatske vještine, RH pregovore završava u lipnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodno diplomatsko priznanje Hrvatske obilježili su i bivši diplomati s početka devedesetih.

Uz ponešto romantičnih sjećanja nije bilo moguće zaobići probleme današnjice. Antikorupcijska kampanja i uspješna provedba vladavine prava ključne su odrednice hrvatskog budućeg članstva u Europskoj uniji. Veleposlanik Europske unije Vandoren u više je navrata spomenuo nužnost poštivanja trodjelne vlasti te stvaranje neovisnog pravosuđa.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Ponovio poziv Milanović pozvao Plenkovića na razgovor o veleposlanicima, komentirao odnose sa susjedima: "Sa Srbijom je i dalje teško" Slika nije dostupna SJEDNICA VLADE Plenković: ''Većina građana nije ni svjesna da plaćaju struju više od 10 puta jeftiniju od tržišne cijene''

Nitko sa sigurnošću ne može reći kada će Hrvatska postati punopravna članica Unije jer to nije neka matematička formula. Sve ovisi o Hrvatskoj. Strukturalne reforme koje se provode na području vladavine prava su teške i zalog su budućnosti. Veleposlanik europske unije bivšim diplomatima, diplomatski i diskretno daje znanja da Bruxsell itekako prati i procjenjuje sva aktualna kretanja u hrvatskom pravosuđu.
 

>> 'Hrvatska je nastala krvlju hrvatskog naroda'

'U ovome trenutku je najvažnije da se dosljedno primjenjuje zakon, da se pravda izvršava učinkovito i nepristrano, a da sucima budu imenovani kandidati s najboljim profesionalnim referencama', rekao je Vandoren.

Hrvatsku, unatoč velikom i neporecivom napretku, u području pravosuđa i antikorupcije čeka još dosta posla. Vandoren se osvrće i na rad medija.

'Mediji su, i to uglavnom pozitivno, puno pridonjeli u borbi protiv korupcije. Ipak u slučaju koji se tiče bivšega premijera ponašaju se u maniri tabloida. Promičući presumpciju njegove krivnje umjesto poštujući presumpciju njegove nedužnosti', kaže Vandoren.

Popis domaćih EU zadaća, kaže, zapravo je poduži. Sljedeće izvješće glavnog haškog tužitelja oko potrage za topničkim dnevnicima bit će ključno mjerilo za zatvaranje poglavlja o pravosuđu. Rak rana su i brodogradilišta. Treba ih nužno i hitno restrukturirati. Valja do kraja riješiti i problem povratka u ratu izbjeglih Srba. Stoga bude li znanja, mudrosti i diplomatske vještine, Hrvatska bi pregovore mogla završiti do kraja lipnja.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene