Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slovenci i budućnost'

'Popustimo li RH, onda smo ‘banana država’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji predsjednik slovenskog parlamenta France Bučar izjavio je u ponedjeljak da će Slovenija, popusti li Hrvatskoj u graničnom sporu, ‘prokockati svoju državnost’ i postati ‘banana država’, prenijeli su slovenski mediji.

Do rješenja se ne može doći dok Hrvatska ne napusti svoj koncept u kojemu se vidi kao nova lokalna velesila’, rekao je Bučar na konferenciji za tisak nakon predstavljanja svoje knjige ‘Slovenci i budućnost’. U nizu predavanja širom Slovenije o svojoj novoj knjizi Bučar po navodima slovenskih medija i recenzenata kroz svojevrstan ‘euroskepticizam’ problematizira poziciju Slovenije u modernoj Europi. Bučar se pita kako kombinirati domoljubnu svijest, ekonomsku i političku moć, te geopolitički položaj, te kako bi Slovenci ‘i u budućnosti mogli konkurirati zapadnoeuropskim silama’ i ‘zaštititi svoje nacionalne interese kao narod i država’.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Slovenija kasni u rješenju spora jer u 17 godina nismo ništa napravili. Ako sada popustimo Hrvatskoj, u velikoj ćemo mjeri prokockati svoju državnost, postat ćemo banana republika’, rekao je Bučar na ljubljanskom predstavljanju svoje knjige, podržavši pristup koji u rješenju spora ima sadašnji predsjednik vlade Borut Pahor. ‘Bit će nam potrebni smirenost, strpljenje i odvažnost jer će pritisak na Sloveniju rasti, a nije riječ samo o granici’, rekao je Bučar. On zastupa tezu da je najveći politički resurs Slovenije njena pozicija na križištu istoka i zapada, sjevera i juga.

'Potrebni su nam euroskeptici'

Za nas je Europa od vitalnog značenja, ali moramo sudjelovati u njenom oblikovanju i potrebni su nam euroskeptici’, kazao je. Bučar je svoju knjigu zadnjih tjedana predstavio u više gradova, zastupajući teze kako je Sloveniju uništio liberalni kapitalizam, da su za ekonomsku krizu u državi odgovorni političari i gospodarstvenici koji su po njegovim riječima ‘toliko povezani da se ne zna tko pije, a tko plaća’. On također tvrdi da slovenski narod mora razvijati domoljubnu svijest i zdravi euroskepticizam, kako ne bi izgubio svoje ‘nacionalne interese’ podilazeći duhu vremena.
86-godišnjeg Bučara, koji je bio predsjednik parlamenta u vrijeme osamostaljivanja i pregovora Ljubljane i Beograda, mediji često citiraju zbog njegova živopisnog načina izražavanja.

Budući da više nije u aktivnoj politici, iako je osnivao nekoliko stranaka, on se u raspravama često ističe kao svojevrsni politički arbitar ‘bez dlake na jeziku’ i ‘moralna vertikala’ zbog svoje aure ‘osamosvojitelja’ (jednog od nacionalnih junaka iz vremena raspada Jugoslavije). (Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene