Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani šokirani

Bubamare napadaju Slavoniju: 'Spavam s njima, zna ih biti stotine!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici nekih mjesta u Slavoniji i Baranji posljednjih dana muku muče s rojevima bubamara ili božjih ovčica koje ulaze u domove građana.

Rojevi bubamara zabrinuli su stanovnike Đakovštine jer ovakvu invaziju nisu nikad doživjeli. 'Neki pričaju kako je riječ o bubamarama koje su porijekom iz Azije, a navodno su uvezene radi smanjenja nametnika u vrtovima, ali čini se kako se nešto poremetilo', izjavio je jedan Đakovčanin za Glas Slavonije.

>> Prirodni fenomen koji će vas oduševiti!

A ima ih i na području Osijeka. 'Spavam s bubamarama! Zna ih u sobi biti i po 200! Nije nimalo ugodan osjećaj!', kaže pak Osječanka.

Pročitajte i ovo Hod za život Istaknuli problem femicida Osječki SDP oštro reagirao na Hod za život: "Dio su agende koja povezuje klečavce i hodače" Ilustracija Zbraja se šteta Snažno nevrijeme na istoku Hrvatske: Grom udario u farme, buknuli požari

Struka, pak, smatra kako posrijedi nije ništa neobično, nego da simpatične bubice traže zaklon od hladnoće.

'To je uobičajena migracija, osim što je najvjerojatnije tijekom sezone došlo do hiperprodukcije. Vjerojatno im je godina i klima pogodovala, kao što je pogodovala kukuruzu i pšenici koji su dobro rodili', tvrde stručnjaci, piše Glas Slavonije.

Umirovljeni profesor biologije orahovačke osnovne škole Milan Kragujević i sam je ostao iznenađen ovom pojavom.

'Mislim da tu veliku ulogu imaju klimatski uvjeti, odnosno ovi topliji jesenski dani. Čim malo zahladi, one će zasigurno otići', kaže profesor Kragujević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene