Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza osječke vlasti

Bubalo: Vrbošić ostaje predsjednik Gradskog vijeća, sve drugo je 'silovanje demokracije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) izjavio je na izvanrednoj konferenciji za medije kako je za njega Josip Vrbošić (HDSSB) i dalje legitimni predsjednik Gradskog vijeća, a drugi, kako je rekao, samozvani predsjednici ne postoje niti ih priznaje.

Vrbošić je na jučerašnjoj sjednici odbio staviti na glasovanje zahtjev 13 od 25 vijećnika za dopunu dnevnog reda točkom o njegovu opozivu, a kako vijećnička većina nije prihvatila takav dnevni red bez dopune, prekinuo je sjednicu, nakon čega su vijećnicu napustili vjećnicu. 

Pročitajte i ovo Smještaj za rehabilitirane ovisnike u Osijeku - 3 Nova šansa Kućni red, rad s psihologom, mogućnost zaposlenja: "Ovdje se život odvija po određenim pravilima" Slika nije dostupna Ratno profiterstvo Osijek: Traže HITNO rasvjetljavanje kaznenih djela pretvorbe i privatizacije

>> Osijek: HNS se odmetnuo od HDSSB-a i s oporbom smijenio Vrbošića

Sjednica je nastavljena u nazočnosti 13 vijećnika, potpisnika zahtjeva za opozivom, i vijećnika HSP-a Daniela Srba, koji su izglasovali novi dnevni red, razriješli dužnosti Vrbošića, a za novoga predsjednika Gradskog vijeća izabrali nezavisnog vijećnika Miroslava Šimića.

Bubalo: 'Sjednica na kojoj je razriješen Vrbošić je ' neformalno okupljanje' i  'silovanje demokracije'

Na izvanrednoj konferenciji za medije u Osijeku gradonačelnik Krešimir Bubalo je rekao kako je jučerašnja sjednica završena, zato što nije izglasan dnevni red u skladu s odredbama poslovnika, budući da se, nakon odbijanja predloženoga dnevnog reda, nije imalo o čemu raspravljati.

Nastavak sjednice, na kojoj je 13 vijećnika Vrbošića razriješilo dužnosti, Bubalo ne smatra sjednicom Gradskog vijeća, nego 'neformalnim okupljanjem, silovanjem demokracije i pokušajem stvaranja udružene oporbe' pod vodstvom predsjednice osječkoga SDP-a Biljane Borzan.

Očitovanje Ministarstva uprave 'nije potrebno', Vrbošić ostaje predsjednik Gradskog vijeća

Najavio je kako od Ministarstva uprave neće tražiti očitovanje o regularnosti jučerašnje sjednice, koja je zaključena pošto nije prihvaćen dnevni red, niti mu je to potrebno. Vrbošić će nastaviti obavljati svoju dužnost i u skladu s rokovima poslovnika, sazvat će novu sjednicu Gradskog vijeća, kojom će predsjedati, rekao je osječki gradonačelnik. O inicijativi 13 vijećnika za Vrbošićevim opozivom raspravljat će na posebnoj sjednici, u skladu s procedurom prema poslovniku.

Bubalo poručio nepriznatom novom predsjedniku Gradskog vijeća Šimiću da su 'maškare gotove'

S obzirom na to da su predstavnici HNS-a ustvrdili kako se koalicija s HDSSB-om raspala, Bubalo ih je pozvao da se počnu ponašati u skladu s tom odlukom te da njihovi članovi daju ostavke u upravnim vijećima i nadzornim odborima gradskih poduzeća i ustanova.  Budući da je nakon njegove konferencije za novinare vijećnik Miroslav Šimić najavio dolazak u Gradsku upravu, kako bi preuzeo ured predsjednika Gradskog vijeća, Bubalo je rekao da su 'maškare odavno završile', da mu se vijećnik Šimić nije najavio te mu predlaže da 'cirkuske predstave ostavi za iduće maškare'.

Na pitanje novinara je li zbog Šimićeva dolaska uvedeno legitimiranje na ulasku u Gradsku upravu, što dosad nije bio slučaj, Bubalo je odgovorio kako to smatraju normalnim u svakoj instituciji, te da se to primjenjuje od jučer. Na pitanje kako se osjeća zbog činjenice da je HDSSB izgubio većinu u Gradskom vijeću, Bubalo je odgovorio da je okupljanje oporbe legitimno, a 'rušilačke nagone trebali bi usmjeriti prema pozitivnim stvarima'.  Josip Vrbošić je izjavio kako je spreman prihvatiti volju vijećničke većine, ali isključivo na zakonom, statutom i poslovnikom propisani način, te da ne namjerava dati ostavku. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene