Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazovanje i kultura

PRISTUPANJE SRBIJE EU Oko poglavlja 26 nekoliko članica ima primjedbe, među njima i Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju s EU-om otvoriti pregovore u dva poglavlja, a za treće poglavlje koje je bilo u planu, Obrazovanje i kultura, još nema suglasnosti među zemljama članicama, doznaje se u ponedjeljak iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Srbija će u utorak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvoriti pregovore u poglavlju 5 - Javne nabave i 25 - Znanost i istraživanje.

Na radnim tijelima se ovih dana raspravljalo i o mogućnosti otvaranja poglavlja 26 - Obrazovanje i kultura, ali oko toga još nema suglasnosti svih zemalja članica. Nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, imalo je nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima, doznaje se iz europskih diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti - prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udbženicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi.

Međuvladina konferencija o pristupanju sa Srbijom održat će se na marginama sastanka Vijeća za opće poslove, koji čine ministri za europske ili vanjske poslove zemalja članica. Ministri će na tom sastanku usvojiti zaključke o proširenju u kojima će, između ostaloga, pozvati Srbiju da poštuje prava nacionalnih manjina.
"Posebnu pozornost treba posvetiti poštovanju temeljnih prava, uključujući zaštitu najranjivijih skupina, kao i nediskriminatorni tretman manjina u Srbiji, uključujući u području obrazovanja, uporabe manjinskih jezika, pristupa medijima i vjerskim obredima na manjinskim jezicima", kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi Vijeće trebalo prihvatiti u utorak.

Srbijanski mediji u ponedjeljak su objavili da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio da će se vratiti iz Bruxellesa i da neće nazočiti međuvladinoj konferenciji s Europskom unijom ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu poglavlja 26.

Premijer Vučić je do sada sudjelovalo na svim međuvladinim konferencijama o pristupanju, što nije uobičajena praksa. U svim dosadašnjim pregovorima o pristupanju na pristupnim konferencijama su uvijek sudjelovali ministri vanjskih poslova i ministar pod čiji resor spada poglavlje koje se otvara ili zatvara. Premijeri su sudjelovali samo na početku, na prvoj pristupnoj konferenciji, kada se pregovori formalno proglašavaju otvorenima.

Pregovori sa Srbijom proglašeni su otvorenima u siječnu 2014. , a prva dva poglavlja otvorena su u prosincu 2015. Još dva su otvorena u srpnju 2016.

Na prvoj pristupnoj konferenciji srbijansko izaslanstvo predvodili su tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić. Na druge dvije pristupne konferencije izalanstvo je predvodio premijer Aleksandar Vučić.

Osim sa Srbijom, u utorak će se održati i pristupna konferencija s Crnom Gorom.
Crna Gora otvorit će dva nova poglavlja - 11 Poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 - Socijalna politika i zapošljavanje. Do sada je Crna Gora ukupno otvorila 24 poglavlja.
Crna Gora je podnijela zahtjev za članstvo 15. prosinca 2008., 17. prosinca 2010. je dobila status kandidata, a 29. lipnja 2012. je započela pregovore sa Europskom unijom. (Hina)

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene