Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svake sekunde još 443 kune

Brojač hrvatskog javnog duga izdeprimirat će i najoptimističnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski javni dug svake sekunde naraste za 443 kune.

Munjevito raste, iz sekunde u sekundu. Javni dug Hrvatske iznosi gotovo 290 milijardi kuna. Svaki stanovnik zadužen je za više od 67 tisuća kuna, a svaka zaposlena osoba za više od 187 tisuća kuna. Da bi ukazala na taj problem, Udruga poreznih obveznika Lipa na svojim stranicama pokrenula je poseban brojač koji prati rast duga, a građani Zagreba brojač će moći pratiti i na nekoliko video zaslona u gradu

Pročitajte i ovo Ilustracija Snažna potražnja Prvi put od ulaska u europodručje: Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala prve obveznice Joe Biden "Neće svi dobiti što žele" Mukotrpni razgovori iznjedrili dogovor o dugu: Poznato je li Amerika u bankrotu

'Činjenica je da je u zadnjih 7 godina vanjski dug 2,5 puta narasao i da raste jako brzo', kaže Davor Huić iz ove udruge, a visok javni dug znači skuplje kredite za sve.

'Dok god je kamatna stopa u državi 4 posto na 40-godišnje obveznice, tako će i krediti građanima i poduzećima biti između 6 i 8 posto koliko trenutno jesu. Dakle, ako želimo utjecati na to da se povećaju potrošnja i investicije privatnog sektora, moramo prvo razmišljati o smanjenju javnog duga', smatra ekonomski analitičar Vuk Vuković.

Visoki upravni sud potvrdio: Zagreb državi ne duguje 337 milijuna kuna

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je najzaduženija tranzicijska zemlja. Dug nam je dosegao 85 posto BDP-a.

'Sve usporedive zemlje imaju razinu duga od 40-45 posto ili manje. Govorimo o Češkoj, Poljskoj, baltičkim zemljama, Rumunjskoj, Bugarskoj itd.', kaže Huić. Vladajući ipak vide nešto dobro u tome svemu.

'Usporili smo rast i deficita i kamata koje su duplo narasle u mandatu prošle Vlade, i sve to utječe sada i na usporavanje rasta javnog duga', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Hrvatski javni dug svake sekunde naraste za 443 kune. Tako je dakle, dok pogledate priloženi prilog, koji traje oko minutu i 40 sekundi, hrvatski javni dug narastao za 44 300 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene