Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ovisnost o drogama

''Kad je osoba koju volim umrla, otišao sam do krajnjih granica, da je preda mnom ostao zid''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj ovisnika o heroinu i dalje se smanjuje, no zabrinjava porast uporabe psihostimulansa i novih opasnih droga.

Prošle godine broj ovisnika koji su odlučili potražiti pomoć bio je veći od 7.000, no problem je što se ovisnici o novim drogama još uvijek ne liječe.

Pročitajte i ovo Ante Bagarić, Marija Miholjek i Saša Kopljar GOST DNEVNIKA NOVE TV Što je okidač za ovakve sumanute činove? Psihijatar nakon ubojstva u Splitu: "Postajemo nezreliji kao društvo" Tomislav Štambuk i Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Sve snažnije veze s Južnom Amerikom Kriminalist potvrdio: ''Balkanski kartel postoji, došlo je do evolucije zločinačkih udruženja i u Hrvatskoj''

U paklu droge u jednom trenutku svojeg života našli su se Luka i Goran. Okruženi prirodom u terapijskom centru, danas se, srećom, samo prisjećaju toga.

''Svrstavam sebe zapravo među ove mlađe generacije ovisnika. Ja sam čovjek od adrenalina. Društvo, uvijek me to privlačilo, osjećaj važnosti, volim zabavu, volim izlaske i tako je to krenulo'', priča Luka.

Prvi kontakt s drogom obično je sa 16 godina. ''Normalan čovjek funkcionira, 70% ću raditi ono što ne volim da bih mogao 30% raditi ono što volim, ali ti drogu voliš toliko da se uložiš u to 120% zanemarujući sve ostalo da bi došao do sredstva za drogiranje, da bi se drogirao'', kaže Goran.

No u jednom trenutku znao je da pomoć mora zatražiti. ''Nekad bih bio na manjim dozama, nekad na većim. Kad je osoba koju volim umrla, onda sam otišao do krajnjih granica, da je preda mnom ostao zid – ili ću umrijeti ili ću živjeti'', opisuje Goran svoju situaciju.

Baš kao Goran i Luka, živjeti je prošle godine odlučilo 7.106 ovisnika. U sustavu je najviše liječenih ovisnika o heroinu – njih 5.535. Slijede liječeni ovisnici o kanabionidima 733, amfetaminima 99, kokainu 105, te liječenih ovisnika o ekstaziju – njih 38. O ovisnosti od ostalih droga liječilo se 596 osoba.

Iako ih je najviše u sustavu liječenja, broj ovisnika o heroinu sve se više smanjuje. A sve su veća opasnost nove droge, čiji ovisnici još ne idu na liječenje.

''Što se tiče novih psihoaktivnih droga, treba reći da je 2016. zaplijenjeno 11 novih. Ako usporedimo s 2015. i 2014., ima jedan lagani trend stabilizacije, znači više ne raste, ali su one vrlo prisutne'', rekao je Željko Petković iz Vladina ureda za suzbijanje droge.

Prošle godine policija je imala 11 tisuća zapljena droge, od toga 70% marihuane. A podjela na lake i teške droge, tvrdi Petković, više nema smisla.

''Imate cijeli niz prijavljenih smrtnih slučajeva usred konzumiranja novih psihoaktivnih tvari. To bi bilo zavaravanje da se radi o lakšim drogama. Marihuana, što se tiče THC, daleko je ozbiljnija nego što je bila prije desetak godina'', objašnjava Petković.

Prvi kontakt s drogom obično je sa 16 godina. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, najmlađi ovisnik imao je 13 godine, najstariji 84. Od uzimanja droge samo prošle godine umrlo je 90 osoba.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene