Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška od poslodavaca

Evo s kojim zanimanjima u Hrvatskoj ne bi trebali završiti na burzi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se bliži turistička sezona, broj nezaposlenih konačno je u opadanju. Vijeće studenata organiziralo je manifestaciju kojoj je glavni cilj jačanje veze između tržišta rada i obrazovanja.

Zahvaljujući sve bližoj turističkoj sezoni broj nezaposlenih pao je ispod 370 tisuća, prvi put od kolovoza prošle godine. Na zavodu je trenutačno evidentirano 368.475 nezaposlenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obećanja pljušte Mrsić predstavio svoj program za Zagreb: "Smanjit ću prirez, ali i cijenu vode, komunalne naknade i parkinga" Slika nije dostupna ''rijeka brana fašizmu'' Mrsić: ''Lijeve opcije trebaju se udružiti da spriječe dolazak crne desnice na čelu sa Škorinim ustašama''

Među njima velik je broj mladih. No spas od nezaposlenosti ne treba tražiti samo u sezoni, poruka je Vijeća studenata. Oni su organizirali manifestaciju kojoj je glavni cilj jačanje veze između tržišta rada i obrazovanja. Podržao ih je i ministar Mirando Mrsić.

Pao broj nezaposlenih!

Kristijan je završio srednju ugostiteljsku školu za kuhara, kaže kako se njegovo zvanje puno traži. Ima puno iskustva, ima diplomu stoga problema nebi trebalo biti, misli Kristijan. Posebice jer je turistička sezona sve bliže. 'Upravo sam potpisao, sada znači ako mi nađu posao idem na sezonu na more raditi', dodaje Kristijan.

Zahvaljući sezonskim poslovima broj nezaposlenih pao je ispod 370.000, prvi put od kolovoza prošle godine. Tako je trenutačno na zavodu evidentirano  368.475 nezaposlenih. Unatoč visokoj stopi nezaposlenosti mladih ljudi postoje zanimanja s čijom diplomom u ruci ne bi trebali završiti na brzi rada. Uz medicinare traže se informatičari i elektrotehničari, ali i stručna zanimanja poput slastičara i kuhara.

'Ono što smo dugo godina radili je da smo obrazovali naše stručnjake i srednjoškolsko i visoko obrazovanje je obrazovalo kadrove za zavod za zapošljavanje', kazao je mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Alarmantne brojke: U tijeku velika konferencija o zapošljavanju mladih

'Već tjekom studija krećemo sa stipendijama, sa obavljanjem prakse u našim društvima i stvarno smo zadovoljni s tom suradnjom', rekla je Anja Kunaj Urlich iz Končara.

Trebamo slijediti znakove tržišta i u Hrvatskoj obrazovati one kadrove za koje ćemo imati posla. Tražene profesije potiču i poslodavci. Stoga ne čudi što mladi sve češće s oprezom biraju buduća zanimanja. Jer svjesni su da u Hrvatskoj postoji velik nesklad između obrazovanja i potreba tržišta rada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene