Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog 'dobre volje uprave'

Kraj 'bune' u Brodosplitu? Većina škverana vratila se na posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na radna mjesta u Brodosplitu dosad se vratilo oko 200 radnika koji su se pisanim putem očitovali o disciplinskom postupku koji je protiv njih pokrenula uprava škvera.

Oko 200 radnika Brodosplita do sada se pisano očitovalo o disciplinskom postupku koje je protiv njih pokrenula Uprava i većina ih je vraćena na posao na temelju tih očitovanja, a samo 10 do 15 nije vraćeno na radna mjesta, izjavio je danas novinarima Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću tvrtke DIV, većinskog vlasnika splitskog brodogradilišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezakonita mjera? Radnici Brodosplita opet pred ulazom u tvrtku: 'O suspenziji su nas obavijestili SMS porukama' Slika nije dostupna Spor oko plaća Drama u Brodosplitu: Debeljak posjetio radnika, on prekinuo štrajk glađu

>> Suspendirani radnici opet pred ulazom u Brodosplit!

Disciplinski je postupak pokrenut protiv ukupno 254 radnika zbog prošlotjednih događanja u brodogradilištu kada je dio radnika nezadovoljan kašnjenjem i smanjenjem plaće bio obustavio rad.

Po Laušićevim riječima i preostali radnici protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak mogu se očitovati o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim događanjima u Brodosplitu te će na temelju tih očitovanja posebna komisija razmotriti hoće li i oni biti pušteni na posao.

'Puštanje na posao radnika protiv kojih se vodi disciplinski postupak ne znači da je disciplinski postupak prekinut, nego je to stvar dobre volje da nastave raditi i dok traje disciplinski postupak', pojasnio je.

Komentirajući jučerašnji dolazak inspekcije rada u Brodosplit, na temelju poziva sindikalnih čelnika, Laušić je kazao da je inspekcija 'izvršila analizu u škveru i zatražila dokumente'.

'Mi ćemo sve tražene dokumente danas dostaviti inspekciji, nadamo se da će inspekcija ubrzo donijeti svoje rješenje i siguran sam da će se pokazati da je vodstvo Brodosplita postupalo po zakonu', istaknuo je Laušić.

Na upit je li prikladna poruka 'Pobijedili smo' koju je, prema novinarskim saznanjima, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak SMS-om proslijedio dijelu radnika koji su uz njega, Laušić je rekao kako on nema takvih informacija.

Kazao je kako danas vjerojatno neće biti održan sastanak Debeljaka s predstavnicima radnika. Sastanak je bio planiran nakon prošlotjednih razgovora Debeljaka sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom i županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom koji su posjetili škver za vrijeme obustave rada dijela radnika.

Na upit kada će se održati taj sastanak, Laušić je kazao 'kada se formiraju pregovarački timovi, ako se formiraju' te da će u tom slučaju Uprava Brodosplita raditi u skladu sa zakonom.

Sindikalni povjerenik: Očekujem povratak svih suspendiranih radnika na posao

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić rekao je kako očekuje da će svih 254 suspendiranih radnika biti vraćeno na posao te ih je pozvao da sutra ujutro dođu ispred ulaza u brodogradilište potpisati posebnu izjavu koju je pripremila sindikalna pravna služba radi zaštite njihovih prava.

Na Franićev poziv, više desetaka jutros okupljenih prosvjednika ispred ulaza u Brodosplit razišlo se oko podneva.

'Pozivam svih 254 radnika Brodosplita koji su dobili suspenziju da sutra ujutro dođu ispred ulaza u poduzeće radi potpisivanja pisane obrane koju je pripremila sindikalna pravna služba kako bi se zaštitila prava radnika', rekao je Franić u izjavi novinarima.

Pritom je istaknuo da suspendirani radnici trebaju ujutro donijeti i odluku o udaljavanju s posla koju im je Uprava Brodosplita dostavila poštom na kućne adrese. 'Očekujem da će svi radnici Brodosplita biti vraćeni na posao i to sam danas rekao i u iskazu inspekciji', naglasio je Franić.

'Inspektorica mi je kazala da je jučer bila u Brodosplitu te vidjela da nije bilo štete, uništavanja imovine i povrijeđenih. To je upravo ono što i mi cijelo vrijeme govorimo', pojasnio je.

Po Franićevim tvrdnjama, inspekcija kaže da će sutra pregledati 254 ugovora o radu i plaće, to jest za one radnike protiv kojih je Uprava Brodosplita pokrenula disciplinski postupak i suspendirala ih zbog prošlotjedne obustave rada na koju su se bili odlučili zbog kašnjenja i smanjenja plaće.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Franić je kazao kako sutra ujutro na potpisivanje izjave koju su pripremili sindikati trebaju doći i oni suspendirani radnici koji su se vratili na posao nakon što su potpisali izjavu koju im je ponudilo vodstvo Brodosplita.

Tijekom dana, potvrdio je Franić, iskaze inspekciji će dati više radnika koji su suspendirani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene