Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jurjević prozvao Karamarka

'Brodosplit je ogledni primjer korupcije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SDP-a Marin Jurjević prozvao je danas ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da je, jučerašnjom izjavom kako se ne sjeća u kojem je svojstvu represivni aparat raspravljao o navodnoj spremnosti osumnjičenog u aferi Brodosplit Drage Mačeka na suradnju s policijom i tužiteljstvom, prikrio činjenice bitne za istragu.

'Pa kako ministar može biti toliko zaboravljiv? To je neopustivo. Zaboravljiv u navodnike. Takve se stvari, ako ste na čelu obavještajne zajednice, ne smiju zaboraviti. I ukoliko se ne sjećate onda, po meni, prikrivate stvari', rekao je Jurjević novinarima u Hrvatskome saboru. 'Zaista očekujemo od ministra da se bolje sjeća takvih stvari', dodao je SDP-ov zastupnik koji drži da ministrova izjava pobuđuje 'novu sumnju'. Pozvao je Karamarka da javnosti kaže je li Maček i u kojem svojstvu nudio suradnju policiji i tužiteljstvu. 'Mislim da je ministar dužan hrvatskoj javnosti kazati je li Maček tražio da bude zaštićeni svjedok-pokajnik i što je uzrokovalo da ne bude ni suradnik, ni zaštićeni svjedok-pokajnik i kako objašnjava ponašanje policije. Inače, postavljam retoričko pitanje, hoće li netko i u vlasti uskoro tražiti status zaštićenog svjedoka-pokajnika', rekao je Jurjević.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 8 OBALNI OPHODNI BRODOVI Ugovori su potpisani prije deset godina, do sada smo dobili jedan brod. Anušić sada najavljuje nove rokove izgradnje Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“

Podsjetio je, naime, da ta afera traje već pet godina i uzburkala je cijelu Hrvatsku i Europu u odnosu na hrvatski ulazak u EU, te da je splitska policija 'očito opstruirala istragu'. Nečuvenim smatra da je policija u nekoliko navrata javno izjavila kako u Brodosplitu nema nikakvih nezakonitosti. 'Nakon toga Državno je odvjetništvo po prvi put u povijesti Hrvatske pokrenulo proceduru ne čekajući više početak istrage policije, jer je shvatilo da policija nikad neće dovršiti tu istragu i da će raditi sve da se rezultati, u stvari ne doznaju', rekao je. Upitan što se to dogodilo da se danas, ipak, ponovno pokreće istraga, Jurjević je ustvrdio kako je očito da se i vlast želi osloboditi tog balasta. 'Sada je očito da se i vlast želi osloboditi tog balasta pa će na kraju, vjerujem, iz svojih pragmatičnih razloga dovesti do kraja tu istragu', rekao je Jurjević.

'Slične afere u Hrvatskoj su svakodnevna pojava'

Podsjetio je da je u Saboru u više navrata postavljao pitanje Brodosplita, a da ga je pritom bivši premijer Ivo Sanader 'na jedan neprimjeren način napadao'. 'Ali, pokazalo se da međunarodna zajednica ipak nije zaboravila, niti će zaboraviti i tolerirati takvo ponašanje koje govori o sprezi vlasti, korupcije, kriminala u Hrvatskoj', drži Jurjević. Naveo je da Europska komisija u svim izvješćima na prvom mjestu govori o korupciji u pravosuđu, a onda u okviru toga i o aferi Brodosplit. 'I to zbog toga što je to paradigma, ogledni primjer kako se to u Hrvatskoj radilo', rekao je dodavši da se slične afere u Hrvatskoj 'dešavaju svaki dan'.

Ministar Karamarko potvrdio je jučer da je prije 'tri, četiri godine' kao čelnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) bio na sastanku na kojem se raspravljalo o navodnoj spremnosti osumnjičenog u aferi Brodosplit Drage Mačeka na suradnju s policijom i tužiteljstvom. 'Sjećam se takvog jednog sastanka, ne sjećam se detalja je li definiran da se on nudi kao pokajnik ili suradnik i teško mi je sad o tome pričati nakon tri, četiri godine', rekao je jučer Karamarko novinarima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene