Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPRAVA ŠUTI

Gigant na koljenima: Ugovorili poslove za 1,2 milijarde eura, a radnike nisu platili već pet mjeseci

Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Propast giganta? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Pulsko brodogradilište Uljanik u velikim je problemima. Ne isplaćuje dobavljače i kooperante, kasni s isporukom brodova i za to plaća kazne, a Uprava šuti. I dok sindikat pokušava smiriti situaciju, kooperanti su ljutiti. Plaću nisu primili pet mjeseci. Čekaju radne knjižice za odlazak na Zavod za zapošljavanje.

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik su posao odradili, ali za njega nisu plaćeni već pet mjeseci. Đino Šverko iz sindikalne podružnice Uljanik, kaže da problemi postoje, ali se nada da će se oni riješiti uz pomoć Vlade i investitora. "Investitor će morati ući jer Vlada na tome inzistira, a sve to će morati podržati EU, tako da očekujemo restrukturiranje brodogradilišta Uljanik", kaže Šverko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''POSLOVNE POTEŠKOĆE'' Trgovački sud prihvatio Debeljakov zahtjev: Otvoren predstečajni postupak za Brodosplit Slika nije dostupna MINISTAR U SPLITU Banožić o Rafaleima i Milanovićevim optužbama: "Ne znam kako netko može tumačiti da je netko nešto maznuo"

Apsurd je dobro popunjena knjiga narudžbi s 1,2 milijarde eura ugovorenih poslova. Problem je radna snaga, a posljedica kašnjenje s isporukom i plaćanje kazni.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida kaže da Hrvatska mora imati proizvodnju i da Uljanik mora ostati. "To treba biti prioritet politike Vlade. Ne bismo htjeli vjerovati da se ovdje radi i pogodovanju nekim privatnim innteresima", kaže Sinčić. 

Uprava brodogradilišta šuti. Čini se kako ni Vladina jamstva od 900 milijuna dolara neće popraviti narušeno poslovanje.

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, očekuje maksimalno zalaganje Uprave Uljanika u pronalaženju strateškog partnera. "Dobro je da već u ovome trenutku postoje zainteresirani ulagači, tako da smatram kako je u ovom času potrebno dati podršku Upravi Uljanika u traženju strateškog partnera", kaže Dalić.

Europska komisija je obavještena. Sad se čeka suglasnost za proces sanacije i restrukturiranja.

Hrvatska je još 2012. godine s Europskom komisijom dogovorila način sanacije brodogradilišta. Od pet brodogradilišta ostala su tri, a od ta tri su dva u problemu.

Od 1990. do 2012. porezni obveznici su u saniranje brodogradnje platili više od 20 milijardi kuna, gotovo vrijednost autoceste Zagreb - Split.

Država će u ovom slučaju učiniti onoliko koliko joj je dopušteno. Sutra će tako jedna od točaka dnevnog reda Sjednice Vlade biti i jamstvo, što bi, ako ga Uljanik dobije, zapravo bio neki simbolični početak restrukturiranja.

Uljanik je brodogradilište u privatnom vlasništvu nad kojim ni Ministarstvo gospodarstva ni država nemaju izravne ovlasti. Uljanik je zbog problema u kojima se našao zatražio državno jamstvo, a to državno jamstvo može biti odobreno samo ako ga odobri i Europska komisija. Ovdje također govorimo o milijunskom iznosu.

A ostvari li se najgori scenarij, što nije nemoguće, dio tih jamstava nažalost bi mogao ponovo doći na naplatu poreznim obveznicim, znači svima nama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene