Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brod koji gori približio se na 11 nautičkih milja od istarske obale

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri unutarnjih poslova te mora, prometa i infrastrukture Berislav Rončević i Božidar Kalmeta s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem brodom su danas popodne otplovili do mjesta pomorske nesreće, odnosno 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja gdje je jutros izbio požar na turskom teretnom brodu "Und Adriyatik".

Po najnovijim podacima brod je nakon 15 sati već bio na 11 nautičkih milja od zapadne istarske obale i približava se obali južno od Rovinja, prema Puli. 

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike

Brodu se i dalje ne može prići, požar se izravno ne gasi, a remorkeri polijevaju oplatu kako se ne bi otalila i nafta ili opasne tvari iz broda istekle u more i okoliš.

"Brod još ne tone, ali ga morske struje guraju prema istarskoj obali. Za sada oko broda nema nikakvih vidljivih znakova onečišćenja mora", izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta potvrdio je da su o havariji na moru obaviještene i susjedne zemlje Slovenija i Italija.

"Susjedne zemlje obaviještene su o događajima i oni su nam i pismeno i usmeno ponudili pomoć bude li potrebna. Za sada nam pomoć ne treba, ali je važno da su se i oni stavili na raspolaganje. Mi stvar držimo pod nadzorom", kazao je novinarima Kalmeta prije odlaska na mjesto havarije.

Na pitanje novinara koliko je zapravo situacija alarmantna, kazao je kako se brod za sada ne gasi, jer mu se ne može prići.

"Činjenica je da na brodu ima oko 1000 tona nafte, ima nešto i opasnih tvari, dakle nije neopasna situacija, ali za sada je pod nadzorom. Morske struje brod lagano nose prema našoj obali, i to je jedan dodatni problem", istaknuo je ministar Kalmeta. 

Vjeruje kako ne će doći do eksplozije i mogućeg potonuća broda što bi, kako je rekao, imalo "vrlo ružne posljedice".

Ministar Kalmeta objasnio je i koje su pravne mogućnosti Hrvatske u ovom slučaju, s obzirom na to da se sve dogodilo u ZERP-u, a trenutačno je brod u hrvatskim vodama.

"U ovom slučaju i za ovaj brod i za zastavu pod kojom plovi brod, dakle za Tursku, ZERP je stupio na snagu još 2004. i tu imamo apsolutnu kontrolu i nadležnost. Bitno je da se doista pokazalo da znamo kontrolirati ZERP, jer smo reagirali odmah nakon dojave. Brod je bio lociran i poduzeli smo potrebne korake" - naglasio je Kalmeta. 

Dodao je kako će Hrvatska za ovo što je do sada poduzela u vezi s angažiranjem brodova i zrakoplova dobiti odštetu od Turske.

Ministar Berislav Rončević potvrdio je kako je gašenje kanaderom za sada bilo neučinkovito jer je požar u utrobi broda, pa se remorkerima polijeva oplata broda da ne bi došlo do taljenja oplate i istjecanja sadržaja u more.

Ujedno je kazao kako je točna informacija da je požar nastao u strojarnici broda.

"Ministarstvo mora, MUP i hrvatska policija stavit će sve svoje snage na raspolaganje u slučaju potrebe. A po potrebi otvorit ćemo suradnju i s istražnim sucem i poduzeti daljnje mjere" - najavio je ministar unutarnjih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene