Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić u Londonu

Britanija s ratifikacijom kreće sutra, procedura gotova do ožujka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema riječima ministrice Vesne Pusić, koja boravi u Londonu, britanski parlament s procedurom ratifikacije pristupnog ugovora kreće sutra, a sve bi trebalo biti gotovo do veljače ili ožujka sljedeće godine.

Velika Britanija podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a proces ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske i EU u britanskom parlamentu trebao bi početi već sutra, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu u Londonu nakon sastanka sa zastupnicima britanskog parlamenta i ministrom gospodarstva, inovacija i vještina Vinceom Cableom.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

>> Pusić: Ne tražimo kraći postupak ili povlašteni pristup, samo pravednu ocjenu

"Moj dojam je do sada bio, a i danas je potvrđen, da nema nikakvih prepreka pristupanju Hrvatske EU u Velikoj Britaniji bez obzira na stranačku pripadnost", rekla je Pusić, koja boravi u radnom posjetu Londonu.

"Britanci imaju vrlo specifične stavove u vezi s Unijom kao takvom i potrebnim reformama, ali su oduvijek zagovarali proširenje", kazala je Pusić, dodajući da "ovi sastanci pokazuju koliko je važno imati neposredne kontakte s parlamentom, čak i kad nema nikakvih poteškoća". "Na kraju su parlamenti ti koji donose odluke", rekla je Pusić i dodala da  "ako sve bude u redu, ugovor o ratifikaciji bit će poslan u parlament sutra, a cijela procedura bi mogla biti dovršena do veljače ili ožujka"..

Pusić je rekla da je s Cableom razgovarala o tome što Hrvatska radi na poboljšanju investicijske klime. "Predstavila sam ministru pregled svega što Hrvatska poduzima ... glede zakonodavnog okvira, poticanja investicija, a i same projekte koje je Vlada pokrenula i koji idu na međunarodne natječaje u sljedećih šest mjeseci", rekla je Pusić.

Ministrica se u britanskom parlamentu sastala sa skupinom zastupnika i s predsjednikom svestranačke skupine britanskog parlamenta za Hrvatsku lordom Dundeejem. U razgovoru sa zastupnicima naglasila je da je dosad 16 zemalja ratificiralo pristupni sporazum te dodala da do kraja godine očekuje da će sporazum ratificirati najmanje 20 zemalja Unije.

Glede moguće slovenske blokade ratifikacije hrvatskog sporazuma, Pusić je rekla da Hrvatska sa Slovenijom radi na rješavanju problema štediša Ljubljanske banke. "Bilo bi vrlo važno za naše ukupne odnose da Slovenija ne bude posljednja od 27 zemalja članica koja će ratificirati pristupni sporazum", rekla je Pusić.

Kasnije u srijedu Pusić bi se trebala sastati sa svojim britanskim kolegom Williamom Hagueom i održati predavanje u sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na temu "Hrvatska u EU". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene