Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 posto na godišnjoj razini!

Brend koji strelovito raste: Hrvatska vojna industrija samo u 2016. izvezla 200 milijuna eura oružja i opreme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska obrambena industrija bilježi rast od 20 posto na godišnjoj razini i ima velike potencijale daljnjeg rasta, istaknuto je na konferenciji "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend' koja je u utorak u Zagrebu okupila predstavnike državnog vrha te brojne domaće i strane gospodarstvenike, obrambene stručnjake i druge zainteresirane.

Skup je održan u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Ministarstva obrane RH (MORH) te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Na panelima u sklopu konferencije, o svojim su iskustvima govorili predstavnici NATO-a, EU-a, Izraela te domaćih agencija i tvrtki, a pozdravnim govorima obratili su se predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović (video porukom), premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Hrvatska je prošle godine izvezla vojnog oružja i opreme u vrijednosti od oko 200 milijuna eura, a izvoz kontinuirano raste pa je tako 2015. godine u odnosu na godinu prije rastao za čak 36,8 posto.

Svi sudionici konferencije istaknuli su važnost hrvatske obrambene industrije, kako za hrvatsko gospodarstvo posebice izvoz, tako i za doprinos nacionalnoj sigurnosti kroz suradnju s MORH-om i MUP-om, kao i globalnoj stabilnosti i sigurnosti kroz doprinos u brojnim operacijama i misijama u svijetu.

Grabar-Kitarović: Hrvatska vojna industrija zaslužuje posebnu skrb države

Predsjednica Republike je u video poruci rekla kako je cilj konferencije senzibilizirati javnost na značaj hrvatske vojne industrije koja zapošljava tisuće ljudi i bilježi visoke stope rasta izvoza, a pruža i određenu razinu sigurnosti kako našim građanima tako i sigurnosno-obrambenom sustavu u cjelini.

"Gospodarska grana koja je 2016. u odnosu na prethodnu godinu ostvarila rast od približno 120 posto, a ujedno je i jamac dugoročnog održavanja, razvoja i podizanja naših obrambenih sposobnosti, nedvojbeno zaslužuje posebnu skrb države te partnerski odnos s državnim tijelima", poručila je.

Kakvoćom svojih proizvoda hrvatski proizvođači u obrambenoj industriji ravnopravno opstaju na zahtjevnom globalnom tržištu, navela je predsjednica države. Drži da će se i zbog toga nastaviti pozitivni trend sve većeg oslanjanja OSRH na domaću proizvodnju.

Kao Vrhovna zapovjednica OS RH Grabar Kitarović poručila je - i u buduće će podupirati još snažniji angažman državnih tijela u pronalasku zajedničkih projekata i interesa s domaćom obrambenom industrijom, koji će proizvesti pozitivne učinke za poslovne rezultate naših proizvođača i gospodarstvo u cjelini, a istodobno omogućiti dodatno jačanje naše obrambene industrije kao oslonca sigurnosti Republike Hrvatske.

Plenković: Vlada će poduzimati mjere na korist hrvatskoj obrambenoj industriji

Premijer Plenković istaknuo je da važnost obrambene industrije leži i u njenoj dodanoj vrijednosti, koja se proteže u različite segmente društva i neodvojivo je povezana s razvojem hrvatske znanosti, tehnologije i inovacija.

U tom kontekstu, rekao je, hrvatska obrambena industrija ima potencijal postati jedan od zamašnjaka još snažnijeg gospodarskog i tehnološkog razvoja Hrvatske. Što više možemo sami proizvesti za naše Oružane snage, to smo manje ovisni o turbulentnim kretanjima svjetske politike, naglasio je premijer.

Istaknuo je i da EU predviđa značajno jačanje svojih obrambenih kapaciteta, pa se za to kroz Europski program industrijskog razvoja u području obrane predviđa proračun od 500 milijuna eura. Stoga je pozvao hrvatsku obrambenu industriju da prati projekte, uspostavlja suradnju s obrambenim industrijama drugih zemalja članica EU i natječe se na zajedničkom europskom tržištu.

"Hrvatska Vlada će sa svoje strane brinuti da hrvatska obrambena industrija i njena mala i srednja poduzeća ne budu u nepovoljnom položaju u kontekstu provedbe europskih projekata. Želimo na skupovima poput ovoga oslušnuti vaš glas u suradnji glede EU i NATO-a te poduzimati mjere koje će biti na koristi hrvatske obrambene industrije", poručuje premijer.

Činjenica da smo prisutni u nizu misija govori o tome da je Hrvatska, nakon što je niz godina bila primatelj sigurnosti, sada snažan kontributor svjetskom miru i sigurnosti. "A u tom procesu hrvatska obrambena industrija ima potencijala da da i veći doprinos nego je to bilo do sada", zaključio je Plenković.

Ugovori MORH-a s domaćim tvrtkama ove godine vrijedni 230 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da hrvatska obrambena industrija, stasala u vrijeme Domovinskog rata, danas predstavlja jedan od značajnijih čimbenika ukupnog gospodarskog razvoja.

"Sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom, i to s ponosom svugdje ističemo", rekao je.

Najvidljiviji aspekt ulaganja u Oružane snage RH u idućem razdoblju bit će nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova, a taj posao, rekao je ministar Krstičević, predstavlja sjajnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju. Jer, jedan od ključnih parametara za odabir borbenog zrakoplova, pored strateškog partnerstva i cijene, bit će i mogućnost poslovno gospodarske suradnje, dodao je.

Ministar Krstičević najavio je da Hrvatskoj predstoji i zamjena postojećih helikopterskih platformi, razvoj bespilotnih zrakoplovnih sustava, i drugih. Sve to predstavlja priliku za domaću industriju, zaključio je Krstičević.

MORH je ove godine s domaćim tvrtkama potpisao ugovore o nabavi obrambene opreme u vrijednosti oko 230 milijuna kuna, a odnosi se na nabavku obuće, odjeće, opreme, usluga i radova, a hrvatski kontingent koji je jučer otišao u misiju u Afganistan prvi je put kompletno opremljen i naoružan hrvatskim vojnim naoružanjem, među kojim je i puška hrvatske proizvodnje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je da je MUP kao sustav s 26 tisuća ljudi, najveći korisnik naoružanja domaće proizvodnje.

Trenutno u MUP-u više od 9.000 policijskih službenika koristi pištolje hrvatske tvrtke, a u uporabu se uvodi i tisuću pušaka hrvatske proizvodnje, rekao je ministar, dodavši da je u proteklih sedam godina iz državnog proračuna za policijske odore utrošeno 296 milijuna kuna.

"Brojnim hrvatskim tvrtkama-partnerima ovim putem zahvaljujem na predanom radu i opremanju naših policajaca, od glave do pete kvalitetnim proizvodima", kazao je Božinović.

Predsjednik HGK Burilović ocijenio je je da je hrvatska vojna industrija svjetski brend. Izrazio je uvjerenje da će u budućnosti, uz ulogu u obrambenom sustavu, biti jedan od značajnijih nositelja gospodarskog razvoja Republike Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene