Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgore je na prijelazu Obrežje

Kaos i gužve u prometu: Ljudi izlazili iz buseva i pješačili prema granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog stroge kontrole putnika koji u Hrvatsku ulaze iz Slovenije i danas su veliki zastoji na granici s tom državom.

14:32 - Kako javljaju slovenski mediji, nakon prijepodnevnih gužvi, situacija na graničnim prijelazima se normalizira.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu

Vrijeme čekanja na granici višestruko se smanjilo u odnosu na jutro kada se u kilometarskim kolonama čekalo i više od pet sat.

Ovo su posljednje informacije HAK-a o čekanjima na graničnim prijelazima:

- ulazak: Bregana, Bregana Naselje, Harmica, Macelj (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1h), Lupinjak, Duboševica (čekanje oko 1,5h), Kaštel (oko 40min);

- izlazak: Slavonski Brod (oko 1,5-2h), Stara Gradiška (oko 1,5-2h), Gunja (oko 1,5-2), Jasenovac (oko 1,5-2);

- oba smjera: Bajakovo, Karasovići, Pasjak (izlaz iz Slovenije čekanje oko 45min, izlaz iz RH 30min), Zaton Doli.

- Promet autobusa pojačan je na graničnom prijelazu Bregana (izlaz iz Slovenije čekanje 2h).

- Promet teretnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima: Bajakovo (kolona na izlasku iz RH duga je oko 3 km).

- Na ostalim graničnim prijelazima čekanja su oko 30min.

14:03 - Kaos i gužve u prometu se nastavljaju. Najgore je na većim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH, Crnom Gorom i Srbijom - čeka se i do nekoliko sati. Kolone su ponegdje bile duge i do 10 kilometara.

Ne pomažu ni stroge kontrole putnika koji u Hrvatsku ulaze iz Slovenije.
Promet je pojačan na većini prometnica u smjeru istoka i juga, na gradskim prometnicama i obilaznicama, javlja HAK. Vozačima savjetuju da slijede upute granične policije te da budu strpljivi. Iz Hrvatskih željeznica kažu kako očekuju povećan broj putnika u poslijepodnevnim satima. U autobusnom prometu uvedeno je 100 dodatnih linija.

Najveći prometni kolaps je na graničnom prijelazu Obrežje, na ulasku iz Slovenije u Hrvatsku gdje se nalazi i naš reporter Ivan Forjan koji je izvijestio da među putnicima vlada nervoza. Situaciju pogoršava i vrućina. Neki putnici su tijekom jutra odlučili izaći iz autobusa i krenuti pješke prema graničnim prijelazima. Savjet policije je da to ne rade.

13:35 - ''Slovenska policija odlučila je malo smanjiti kontrole na granicama. Kolona je sada duga 2 do 3 km. Policija vozačima savjetuje da koriste alternativne prijelaze, Malu Breganu ili Harmicu gdje su čekanja kraća. 

Svi koji krećete na put budite puni strpljenja, ako dolazite na granični prijelaz Bregana prije svega oboružajte se strpljenjem'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan.

12:51 - Promet na graničnim prijelazima i dalje je pojačan, ali smanjilo se vrijeme čekanja. Evo kakvo je trenutno stanje:

- ulazak: Bregana (izlaz iz Slovenije oko 1,5h),Bregana naselje (oko 1h), Harmica (oko 30 min), Macelj (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1,5 h), Lupinjak (30min), Duboševica (čekanje oko 1,5h), Dubrava Križovljanska (20 min), Kaštel (oko 40min);

- izlazak: Slavonski Brod (oko 1h), Stara Gradiška (oko 1h), Županja (oko 1h), Ličko Petrovo Selo (oko 1h), Maljevac (oko 1h);

- oba smjera: Bajakovo, Karasovići, Pasjak (izlaz iz Slovenije čekanje oko 45min, izlaz iz RH 30min), Zaton Doli.

12:07 - I dalje je pojačan promet osobnih vozila na graničnim prijelazima:

- ulazak: Bregana (izlaz iz Slovenije oko 5h),Bregana naselje (oko 1h), Harmica (oko 30 min), Macelj (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1,5 h), Lupinjak (30min), Dubrava Križovljanska (20 min), Kaštel (oko 40min);

- izlazak: Zaton Doli; Slavonski Brod (oko 1h), Stara Gradiška (oko 1h), Županja (oko 1h), Ličko Petrovo Selo (oko 1h), Maljevac (oko 1h);

- oba smjera: Bajakovo, Karasovići, Pasjak (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1,5h, izlaz 30-40min).

11:40 Premijer Andrej Plenković kazao je kako je u stalnom kontaktu s kolegama iz MUP-a, ali i s kolegama iz Slovenije.

„Pokušavamo riješiti ove gužve na granicama, koje su dosegle razinu da sada zahtijevaju puno veću fleksibilnost slovenske strane“, kazao je.

Pojasnio je da Uredba koja je usvojena omogućuje prelazak sa sustavne na ciljanu kontrolu, što je Hrvatska i učinila te o tome obavijestila Europsku komisiju. Dodao je da danas očekuje ponovni razgovor sa slovenskim premijerom Cerarom o toj temi.

11:07 - Na graničnim prijelazima sa Slovenijom u automobilima i autobusima na prelazak granice čeka se i do pet sati. Vozačima Slovenci preporučuju odlazak na manje granične prijelaze s obzirom na to da se na primjerice Bregani čeka po 4 sata.

10:12 - Prema zadnjim podacima slovenske policije i dalje se duže čeka na graničnim prijelazima na ulasku u Hrvatsku. Kolone su i do 10 kilometara.

HAK javlja da je promet pojačan na većini glavnih cestovnih pravaca A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, A2 Zagreb-Macelj u oba smjera, A1 Zagreb-Ploče u smjeru juga, na gradskim prometnicama i obilaznicama, dok su na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom moguća i višesatna čekanja.

Kolone od 10 kilometara

Slovenski prometni servisi javljaju da je kolona vozila na prijelazu Obrežje (Bregana) na slovenskoj strani u ranim jutarnjim satima iznosila više od 10 kilometara i da se na ulazak u Hrvatsku čekalo nešto manje od 4 sata. Kolona vozila, ali znatno manja, je i na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), te na prijelazima u Istri.

Slovenska granična policija i jutros izvodi sustavne mjere kontrole svih putnika u skladu s izmijenjenom schengenskom uredbom.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je jučer da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, u ovisnosti o prilikama na graničnim prijelazima.

Slovenski mediji navode da o režimu kontrole samostalno odlučuju zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu, te da pri tome uvažavaju više kriterija.

Gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu, navode slovenski mediji.

Kako navodi ljubljansko "Delo", šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici.

Kako navodi "Delo", zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prijelaz granice na što se prije računalo zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj, a dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene