Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O dobitku na igrama na sreću

Vukšić: Da sam i dobio, nisam ukrao, nisam nikome uzeo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se u medjima pojavila informacija da je osvojio milijun kuna, pitali smo Branka Vukšića je li to istina. On je najprije izbjegavao izravan odgovor, rekavši da on prije svega treba odgovarati na druga pitanja.

"Jesam li pravilno ispunio imovinsku karticu. U mojoj imovinskoj kartici sve piše i u imovinsku karticu trebate ispuniti ono što imate, a ne ono što nemate. Ja sam prije 15-ak dana podigao jedan kredit od 10 tisuća eura da pokrijem minuse na svom tekućem računu i to trebam prijaviti kada Sabor počne raditi. Znači poslije 15. ću to prijaviti. To je sve što mogu o tome reći. Prema tome ja prijavljujem ono što imam, što nemam ne mogu prijaviti", objasnio je Branko Vukšić i dodao kako je sve rekao.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ? Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom Slika nije dostupna Je li u sukobu interesa? Vukšić dobio milijun kuna u igrama na sreću, dobitak nije prijavio u imovinsku karticu

"Neka bude intriga čim veća jer ne želim odgovarati na neka pitanja na koja ne trebam odgovarati", zaključio je. Na tvrdnju da eventualni dobitak mora prijaviti do kraja godine, odgovorio je kako nije dobio ni ove, ni prošle godine, te da je prijavio sve što treba prijaviti.

"Sve što sam trebam prijaviti, sve što sam dobio, sve je unutra u imovinskoj kartici. U dvije godine koliko sam političar sve piše unutra, sve što imam, svaki račun, tekući, sve piše, ako vas zanima 20.300 kuna sam u plusu na tekućem računu. To je sve što imam, nemam skriven novac, nemam u čarapi novac. Prema tome sve piše", odlučan je Vukšić.

"Da sam i dobio nisam ukrao, nisam nikome uzeo. Prema tome ja sam postupao prema pravilima kao što je naloženo. Pogledajte onaj listić koji trebate ispuniti. Sve moje rubrike su popunjene, nijedna nije ostala prazna i nema nikave nedoumice", zaključio je.

Predsjednica povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, Dalija Orešković naglasila je kako Povjerenstvo do sada nije imalo nijedan sličan predmet zbog čega može iznositi samo svoje osobno mišljenje.

Vukšić dobio milijun kuna u igrama na sreću, dobitak nije prijavio u imovinsku karticu

Ono što Zakon o sprječavanju sukoba interesa nedvojbeno propisuje je, objasnila je, obaveza dužnosnika da povjerenstvu prijave bitnu promjenu u imovini.

"Ukoliko je riječ o značajnom dobitnu na lutriji naravno da bi se takav dobitak tretirao bitnom promjenom. Zakon definira što sve ulazi u imovinu dužnosnika, pa je tako definirao da imovinu čine i oni primici koji se ne smataraju dohotkom i na koje se ne plaća porez na dohodak. Upravo u tu kategoriju spadaju dobici raznih igara na sreću", objasnila je i dodala kako će dužnosnici koji vode računa o svom imidžu i ugledu kod građana sigurno biti transparentni i vjerodostojni te ispuniti zakonom propisanu obavezu.

Dužnosnici bitnu promjenu moraju prijaviti do kraja godine u kojoj je nastala. Ako to ne naprave, a povjerenstvo tijekom redovite provjere podataka utvrdi da nisu prijavili promjenu, pozvat će dužnosnika na dodatno očitovanje. Ako se dužnosnik ne očituje protiv njega se pokreće postupak zbog kršenja odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Orešković objašnjava da se u slučaju očitovanja dužnosniku ništa neće dogoditi, ali Povjerenstvo će o svemu izvijestiti javnost.

"Tada će se vidjeti tko od dužnosnika obavezu podnošenja imovinske kartice shvaća ozbiljno, a tko se pokušava sakriti", rekla je predsjednica Povjerenstva i dodala kako zasad nisu obavili redovitu provjeru podataka o imovini Branka Vukšića, te će to napraviti u 2014. godini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene