Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Mislim da će se situacija riješiti''

Agrokor sazvao sastanak s najvećim dobavljačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država bi mogla kriznu situaciju u Agrokoru rješavati i uz pomoć posebnog zakona, no to je posljednja opcija na koju će se ići.

Potvrdio je to danas Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, koji je kazao kako Vlada prvenstveno želi da Agrokor sa svojim vjerovnicima i dobavljačima riješi situaciju.

Pročitajte i ovo Slučaj Agrokor; ilustracija - 3 U slučaju Agrokor Hrvoj Šipek zatražila zaštitu zakonitosti vještačenja, Todorić: "Ovo je sramota za pravosudni sustav Hrvatske" Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno"

"Vlada aktivno radi i prati događanja u Agrokoru. Naš je cilj da se u krugu vjerovnika, vlasnika i dobavljača bez uplitanja bilo kakvog zakonskog rješenja ta situacija riješi. Ako do toga ne dođe, možemo govoriti o drugim rješenjima, pa čak i zakonskima vjerojatno", kazao je Bačić novinarima u Saboru. 

Sastanak Agrokora i dobavljača idući tjedan

Kako su neki od dobavljača potvrdili za Dnevnik Nove TV, Agrokor je za sljedeći tjedan sazvao sastanak s najvećim dobavljačima. Među njima su Podravka, Franck, Atlantic grupa, Kraš, Vindija...

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar u petak je u Medulinu izjavio kako očekuje stabilizaciju koncerna Agrokor i Konzuma te, naglasio je, "ono što je interes svih hrvatskih proizvođača prehrambene industrije, da kroz kanal Konzum nastave održavati vrijednost svojih brendova i tržišnu poziciju koju su izgradili ne samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj regiji".

Pucar je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara kakva ima očekivanja od sastanka Ivice Todorića i dobavljača, koji je najavljen za ponedjeljak.

"Mislim da će se situacija riješiti u idućih nekoliko tjedana na obostrano zadovoljstvo svih nas koji smo u tom lancu vrijednosti", poručio je Pucar u Medulinu, gdje je sudjelovao na Liderovoj konferenciji "Greenfield investicije - kako snovi postaju stvarnost".

Grčić: Zakon o Agrokoru je nužan

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić smatra da bi zakon o Agrokoru bio nužan, prvenstveno zbog zaštite malih dobavljača i radnika koji, kako je rekao, "obično budu gubitnici u ovakvim krizama".

"Volio bih da takav zakon ne bude potreban jer bi to značilo da se Agrokor vraća, da izlazi iz krize. Ovakav zakon bio bi nužan da se zaštiti sve one koji imaju najlošiju poziciju u ovoj priči, a to su radnici i mali dobavljači, stotine njih, koji obično budu gubitnici u ovakvim krizama. Zato mislim da bi jedan takav zakon bio usmjeren na zaštitu njihovih prava, da budu dio jednog ugovora o budućnosti Agrokora između svih sudionika odgovornih za njegovu budućnost", kazao je saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić danas u Saboru odgovarajući na pitanja novinara.

Smatra da će možda trebati i godina-dvije dok se situacija u Agrokoru ne riješi pa je za radnike i dobavljače važno da znaju što ih čeka.   

"Vlada ne smije ostati izvan procesa, bar u regulatornom dijelu. Treba biti za istim stolom, iako se radi o privatnoj tvrtki, ali tvrtki koja direktono zapošljava 30.000 ljudi u Hrvatskoj", smatra Grčić. 

Također, prema njegovom mišljenju država nema novac koji su potrebni za spas Agrokora.

"Tu se radi o desecima miliradi kuna koje država nema. No, država mora biti uključena, ima političku odgovornost i svaku drugu zbog ukupnog gospodarstva zemlje", zaključio je Grčić. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene