Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s povjerenicom

'Hrvatska će do lipnja imati sve dozvole za Pelješki most!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će do lipnja imati sve dozvole za Pelješki most, poručio je to potpredsjednik Vlade Branko Grčić nakon susreta s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Cretom.

Hrvatska se nakon golemog truda uloženog u izradu i sklapanje Partnerskog sporazuma s Europskom komisijom i prihvaćanja Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., ne smije opustiti nego učiniti sve kako bi što boljom pripremom projekata mogla povući što više novca iz europskih fondova, rekla je u petak povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu na susretu s dionicima uključenim u alokaciju EU-ovih sredstava.

Pročitajte i ovo Dan malostonske kamenice - 1 Svi putevi vode na Pelješac Dani malostonske kamenice privukli mnoštvo turista: Zbog popularnosti manifestacija se proširila i na drugu lokaciju Slika nije dostupna MOST STON FOTO/VIDEO Važan most korak bliže dovršetku: Ukrcana dizalica, zatim će konstrukcija i potom počinje spajanje

U pratnji premijera Zorana Milanovića obišla je Komarnu na polutotoku Pelješcu gdje bi se trebao graditi Most. Njegova vrijednost procjenjuje se na oko 300 milijuna eura, od kojih će Europska unija financirati do 80 posto.

Povjerenica je službeno uručila ministru Grčiću partnerski sporazum kojim je Hrvatska dobila 8 milijardi i 600 milijuna eura koje treba potrošiti na projekte baš poput Pelješkog mosta. U ovom trenutku, kaže ministar Grčić, već je trideset takvih projekata.

Hajdaš Dončić: 'U ožujku podnosimo aplikaciju za Pelješki most. Budimo strpljivi'

'Između 10 milijuna eura i 220 milijuna eura pojedinačne vrijednosti koji će, nadam se, već u ovoj godini biti ugovoreni. primijetili ste, nisam spomenuo Pelješki most, ali računamo svakako i na pelješki most', kaže Grčić.

A na njega, kao i na europski novac računaju i Dubrovčani. Dok su jedni optimistični, drugi smatraju da famozni most nikada neće ni doživjeti. Na pitanje kada bismo mogli znati koliko će Hrvatska povući europskog novca za rješenje problema povezivanja juga s ostatkom zemlje, ministar odgovara:

'Ti razgovori će krenuti kad studija izvedljivosti bude gotova. Tada ćemo na temelju gotove projektne dokumentacije koja je sada u procesu tzv. stručne revizije, znati koja je to vrijednost cijelog projekta. Sve to skupa se negdje procjenjuje na vrijednost od 280, najviše do 300 milijuna eura', rekao je ministar.

Upoznata s problemom i sama povjerenica je zaključila kako je za suverenu državu problem ako nema jedinstveni teritorij. 'Neprikladno je da roditelji, da bi svoju djecu odveli primjerice u bolnicu u Zagreb, moraju proći kroz drugu državu', rekla je Cretu.

U tijeku je izrada studije izvodljivosti, a ona bi trebala biti gotova, uvjerava ministar, najdalje do ljeta. 'To znači da bi i aplikacija za potencijalno financiranje cijelog tog projekta od strane EK bila negdje na jesen gotova', kaže Grčić. Što bi napokon trebalo cijelu stvar pokrenuti s mrtve točke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene