Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SJEDNICE VRHA HDZ-a

Bačić: "Iz institucija cure podaci, očekujemo da DORH to istraži. Ovaj tjedan bit će odluka o novom ministru. Rekonstrukcija Vlade? Nije bilo govora o tome"

Aktualno Galerija Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Krešić Galerija 1/2 >>
Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bio je niz gorućih tema, ponajviše zbog subotnjeg uhićenja sad već bivšeg ministra Darka Horvata. Mandat je Andreju Plenkoviću zbog iste istrage ponudio i potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održana je u popodnevnim satima putem videolinka. Na sjednicu je došao i Andrej Plenković, a nakon sjednice izjavu je dao potpredsjednik stranke Branko Bačić

Pročitajte i ovo Andrej Plenković GOST DNEVNIKA NOVE TV Plenković o razlazu s Pupovcem: "Nije ništa gotovo" Sabornica Politički dijalog Udarci ispod pojasa, uvrede, izostanak suradnje: Je li novi saziv Sabora prilika za popravni ispit?

Na početku je prenio kako su razgovarali o mjerama Vlade za pomoć građanima nakon povećanja cijena energenata, kao i o produljenju alokacije sredstava EU-a za sanaciju onakon potresa. Potom se osvrnuo i na aktualna zbivanja s uhićenjem bivšeg ministra Horvata i istragu potpredsjednika Vlade Miloševića.

"Stav Predsjedništva HDZ-a, Vlade, vladajuće većine i Kluba zastupnika HDZ-a jest da se zalažemo za potpunu neovisnost pravosuđa i sudbene vlasti. To smo više puta komunicirali, od prvoga dana. Jasno smo dali podršku DORH-u i državnoj odvjetnici u postupanju, a koje se mora temeljiti na nultom stupnju tolerancije na korupciju.

Ono što je po nama sporno jest da čitavo ovo vrijeme, dugi niz godina, iz institucija cure određeni podaci koji u javnosti stvaraju dojam da je neka osoba kriva prije nego što je taj predmet i procesuiran. To je nama u HDZ-u neprihvatljivo i tražimo da DORH i državna odvjetnica utvrde na koji način i tko pušta ove informacije u javnost."

Najavio je i da traju konzultacije o novom ministru graditeljstva te da će se o tome odlučiti ovaj tjedan. Ponovio je da nije bilo govora o rekonstrukciji Vlade, već su razgovarali samo o novom ministru.

"Koliko mi znamo, ni potpredsjednik Vlade (Boris Milošević, op.a.) ni ministar Aladrović nisu pozvani na obavijesne razgovore. Kada budemo imali neke informacije, onda ćemo o tome otvoriti razgovore na razini Vlade. Svi su ministri dok imaju povjerenje predsjednika Vlade", kazao je Bačić. "Za sada očekujemo da navode koji se njima stavljaju na teret DORH priopći i njima i javnosti. Kada budemo imali takve informacije, koje bi teretile potpredsjednika i ministra, onda će predsjednik Vlade donijeti odluku."

Komentirao je i šefa SDP-a Peđu Grbina: "Samo osoba koja zna da je u prijestupu, i da nije živjela u Puli, već u Zagrebu, donosi takvu odluku da će vratiti novac koji mu je pripao temeljem naknade za odvojeni život." 

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešića bi li on dao ostavku da njega terete za neko kazneno djelo, kazao je: "Kada bih bio u poziciji da osjećam da sam nešto napravio protivno zakonu, kada bi taj postupak podrazumijevao počinjenje kaznenog djela, ne bi me trebao nitko uvjeravati da trebam odstupiti. Ali ja se nikad ne bih doveo u takvu poziciju".

Demantirao je da bi itko iz HDZ-a "pakirao" ministru Aladroviću te kazao da u stranci nema nikakvih unutarstranačkih sukoba. "Vjerojatno ovako jaki HDZ smeta onima izvan stranke. Nikakvih previranja nema, to je netočno i laž."

Problemi za Vladu

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić javio se ranije iz sjedišta HDZ-a: "Vrlo vjerojatno će se ići u neku širu rekonstrukciju, pitanje je samo vremenskog okvira i, naravno, broja ministara. Jasno je da je sadašnje stanje neodrživo, to se može čuti i iz redova HDZ-a, ali i iz redova koalicijskih partnera. Nije ugodno raditi u situaciji u kojoj vam sutra može netko pokucati na vrata i kad ne znate hoćete li ostati bez još jednog ministra. Svjestan je toga i Andrej Plenković. Izvanredni izbori nisu izgledni. Vjerojatno nas u danima koji slijede očekuje više detalja o nekoj većoj, ozbiljnijoj rekonstrukciji Vlade."   

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Hrvoje Krešić (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon subotnjeg uhićenja Darka Horvata i njegove ostavke, premijer Andrej Plenković je danas donio odluku kojom se određuje da Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, upravlja tim ministarstvom do stupanja na dužnost novog ministra.

Mandat je na raspolaganje premijeru danas ponudio potpredsjednik Vlade Boris Milošević, a iz Vlade su na to poručili da je Plenković tijekom subotnje konferencije za medije kazao "da su mandati svih ministara uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade, od prvog dana, pa tako i u ovim okolnostima, te jednako vrijedi i za Josipa Aladrovića i za Borisa Miloševića".

U utorak će se održati sastanak parlamentarne većine na kojoj će se razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji, a iz Vlade ističu da je parlamentarna većina čvrsta i stabilna te da neće biti izvanrednih izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene