Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branka Rešetar za Novu TV

'Kompletno društvo mora biti osjetljivo i prijavljivati svaku sumnju na obiteljsko nasilje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O obiteljskoj tragediji u Kutinskoj Slatini gdje je pedesetogodišnji muškarac, oštrim predmetom usmrtio je majku, a teško ozlijedio sestru koja se spasila bijegom u susjednu kuću,u Dnevniku Nove TV govorila je profesorica obiteljskog prava - Branka Rešetar.

Ovaj je počinitelj, vidjeli smo, već bio kažnjavan, i ponovio je zlodjelo. Gdje je zakazao sustav?

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno osuđen Pijani otac vrijeđao i dirao maloljetnu kćer: "Bolje da sam te izd*kao u WC-u nego što sam te napravio" Ilustracija Završila iza rešetaka Drama kod Varaždina: Godinama zlostavljala 25 godina starijeg izvanbračnog supruga pa mu zaprijetila

Vrlo je teško razgovarati na taj način - gdje je sustav zakazao, naročito kada se radi o podacima koje znamo samo iz medija, međutim ono što u teoriji, a praksa to još bolje zna, je to da je problem obiteljskog nasilja vrlo, vrlo složen i iz perspektive žrtve i iz perspektive počinitelja, djece koja svjedoče obiteljskom nasilju, društva, grupe. Dakle, radi se o nečem što je kako složeno i čemu treba pristupiti individualno i interdisciplinarno i gdje je nužno sljubljivanje i prava i psihologije i psihijatrije, socijalnoga rada, kaznenog i obiteljskog prava. O ovom se problemu doista jako puno može pričati i promatrati iz različitih perspektiva.

Sanja Sarnavka: 'Žene su izgubile povjerenje u sustav'

Nasilje može biti i gruba riječ i fizičko zlostavljanje, kako se to u praksi tumači? I ima li zloporabe?

Pitanje obiteljskog nasilja je jedna velika, široka lepeza ponašanja. Međutim ta ponašanja nekad će se različito na njih gledati iz perspektive prava koje je zapravo formalističko. Ono definira što je to obiteljsko nasilje. Kad idete u procjenu obiteljskog nasilja, stručnjaci u centrima za socijalnu skrb ili psiholozi, vrlo često se može dogoditi da se mnogo šire od samog prava treba promatrati i procjenjivati obiteljsko nasilje. Naravno da ružna riječ ili pogrdna riječ, jedno sustavno zlostavljanje, psihičko i fizičko, nikako ne može biti tretirano isto premda se sve vodi pod definicijom obiteljskog nasilja.

Tu su i drugi segmenti jednog konteksta događanja, obiteljske dinamike, tipa obiteljskog nasilja, da li je to jedan incident ili je više toga, Zbog toga se u praksi radi o vrlo složenim predmetima u kojima i socijalni radnici i suci na obiteljskim, prekršajnim sudovima imaju velikih i kompliciranih slučajeva i donošenje vrlo kompliciranih odluka. Prema tome, nije baš jednostavno uprijeti prstom u nekoga i reči da nije dobro napravio svoj posao jer se radi o vrlo složnim stvarima.

Eksperiment Provjerenog - Usred bijela dana, na cesti je muškarac vikao, vrijeđao i naguravao ženu

Kako prijaviti nasilje, kada sustav ne štiti žrtvu?

Kompletno društvo mora biti osjetljivo i prijavljivati svaku sumnju na obiteljsko nasilje. Međutim, ljudi tu često znaju zazirati od ulaženja u privatne, obiteljske odnose. S druge pak strane, stručnjaci i osobe čije se profesije bave djecom u školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama, oni su itekako svjesni da moraju, da su dužni po zakonu prijaviti svaku sumnju na obiteljsko nasilje. Mislim da još puno moramo raditi na edukaciji stručnjaka koji se u svojem radu bave djecom, na prepoznavanju nekakvih simptoma vezanih za obiteljsko nasilje, zlostavljenu i zanemarenu djecu, za djecu koje svjedoče obiteljskom nasilju.

Mislim da država mora jako puno ulagati u edukaciju stručnjaka koji rade s djecom po pitanju obiteljskog nasilja i razumjevanja jednih drugih prava, psihologije, tretmana u obiteljskom nasilju i tako dalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene