Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prije majka, sada maćeha'

Kosor: Ne zveckajte oružjem, ja sam vam omogućila mirovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamnaest pripadnika braniteljskih udruga poručili su sa današnje konferencije za medije kako traže zajedništvo branitelja.

Čelnici spomenutih udruga ograđuju se, kažu, od prosvjeda najavljenog za subotu, koji uključuju i poziv na masovne prosvjede uz uporabu vatrenog oružja.

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Izražavaju podršku žrtvama Ženske udruge: "Napad na djecu u Vukovaru motiviran je nacionalnom mržnjom" Slika nije dostupna Najkasnije do početka drugog tjedna Tihomir Orešković nakon sastanka: 'Do petka bismo mogli imati ministra branitelja'

Problemi se neće riješiti na ulici, a braniteljske udruge prozivaju HSP i HSLS da na taj način samo žele prikupiti političke bodove. Ograđuju se i od rušenja Vlade, jer bi to moglo ugroziti stabilnost u čitavoj državi.

Iako su zabrinuti za sudbine Tihomira Purde i Veljka Marića, predstavnici 17 braniteljskih udruga traže da se njihovi slučajevi riješe kroz institucije triju država, Hrvatske, BiH te Srbije.

Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja, rekao je da mnoge stvari u Hrvatskoj nisu onakve kave su ih branitelji željeli i da razumije ljutnju branitelja koji odlaze na takve prosvjede. Međutim, ne razumijem način na koji to pojedinci pokušavaju provesti, dodao je. Naglasio je da se problemi moraju rješavati putem institucija, osudivši spominjanje oružja tijekom prosvjeda.

Napomenuvši kako se nada da će se postići dogovor s organizatorima najavljena prosvjeda u subotu, 26. veljače, dodao je da je isti dan zakazan sastanak svih županijskih predstavnika danas nazočnih udruga u Policijskoj akademiji. Naglasio je da se očekuje oko 250 predstavnika raznih udruga koji bi trebali zauzeti zajedničko stajalište o načinu rješavanja braniteljskih problema, bez, kako je rekao, 'rušilačkih namjera'.

Potpora premijerki Kosor

Dali su i potporu premijerki Jadranki Kosor, jer s njom surađuju više od 10 godina. Od premijerke traže da ih primi, zajedno s resornim ministrima, kako bi ih mogli upoznati s detaljima oko Marića i Purde.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić istaknuo je, što se slučaja Purde tiče, da je propušteno puno prilika, kao i ta da su se oko njegovog slučaja mogli dogovoriti predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić.

Kosor: Maćeha je osigurala dobru braniteljsku mirovinu

Premijerka Jadranka Kosor danas se osvrnula na jučerašnji skup branitelja u Grubišnom Polju. Komentirajući tvrdnje izrečene na jučerašnjem skupu branitelja u Grubišnu Polju kako je ona braniteljima prije bila majka, a sada maćeha, premijerka je rekla da su neki koji su govorili na tom skupu ispolitizirani, jer je jedan od tih sudionika istaknuti član jedne stranke.

'Ta maćeha za tu trojicu koji su govorili osigurala je putem zakona o pravima hrvatskih branitelja iz 2005. respektabilne mirovine', rekla je predsjednica Vlade. Komentirajući spominjanje oružja na braniteljskim skupovima, Kosor je kazala da je zveckanje oružjem neprihvatljivo u vrijeme kad završavaju pregovori s EU-om i obilježava se 20. obljetnica hrvatske samostalnosti. (I.I./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene