Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Branitelje administrativne zapreke navode na samoubojstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja u 2007. godini.

Iako priznaju da je Ministarstvo branitelja znatno uznapredovalo u ostvarivanju braniteljskih prava, oporbeni su klubovi ocijenili da se branitelji susreću s administrativnim zaprekama, koje ih frustriraju i navode na samoubojstva.

Pročitajte i ovo Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama" Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše

"Problem koji mori branitelje jest užasna i spora administracija, zbog koje je mnogo nezadovoljnih, frustriranih i suicidu sklonih branitelja", rekao je Ante Kotromanović (SDP). Zauzeo se za ubrzavanje postupaka za stjecanje statusa hrvatskoga ratnoga vojnog invalida (HRVI), koji, kaže, sada traju i po nekoliko godina, u tijeku kojih branitelji moraju posjetiti više povjerenstava.

Ponovivši da treba objaviti Registar hrvatskih branitelja, istaknuo je da se jedino tako može uistinu znati tko je bio na prvoj crti bojišnice i koliko je branitelja. Podsjetio je da je u izvješću brojka od 494.257, a iz braniteljskog Fonda dolaze podatci o 525.000 hrvatskih branitelja.

Ministarstvo je pohvalio zbog dovršena programa rješavanja stambenih pitanja stopostotnih invalida i programa zapošljavanja, no upozorio je na neprikladnu zdravstvenu skrb, budući da branitelji mjesecima čekaju na neke preglede ili liječenje u toplicama.

Zahtjevima za objavom Registra pridružili su se i zastupnici Damir Kajin (IDS) i Željko Vincelj (HNS).

Kajin je podsjetio i na USKOK-ove akcije "Dijagnoza", upozorivši da lažni invalidi uživaju sva prava HRVI-a. "Stvarnim invalidima sve, nema većeg prioriteta od toga u ovoj zemlji, ali svima drugima koji to nisu, pravilne dijagnoze", kazao je Kajin.

Vincelj je, pak, ustvrdio kako se "često događa da osobe koje nikad nisu imale pušku u ruci dobivaju veće udjele u Fondu od branitelja s prve crte bojišnice". Zauzeo se za žurnu promjenu propisa koji onemogućuju objavljivanje Registra branitelja.

Tomislav Ivić (HDZ) naglasio je, pak, da su proračunska izdvajanja za branitelje u zadnje četiri godine gotovo udvostručena te da su lani iznosila 5,62 milijarde kuna.

Kao pozitivne novosti od 2004. naveo je zaštićene braniteljske mirovine, dulje rokove za ostvarenje statusa ratnog vojnog invalida, plaćene troškove pogreba za umrle branitelje i t.d.

Podsjetio je i da su u Fond hrvatskih branitelja prenesene dionice vrijedne više od četiri milijarde kuna, te da je nedavno isplaćena i dividenda, da je utemeljena braniteljska Zaklada sa 70-ak milijuna kuna za socijalne i humanitarne potrebe branitelja, a preko Fonda je dodijeljeno 10 tisuća stipendija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene