Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja branitelja

Branitelj s tjeralice: 'Nemam zbog čega bježati!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija od Hrvatske traži četiri hrvatska državljanina zbog ratnog zločina. Uz uhićenog Tihomira Purdu, na popisu su Petar Janjić zvan Tromblon, bivši kosovski premijer Agim Ceku, Danko Maslov i Siniša Mišić.

O Tihomiru Purdi mogla bi odlučivati Hrvatska. Sve su glasnija nagađanja da će upravo to uz razmjenu popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine biti odluka nakon sutrašnjeg sastanka ministra Bošnjakovića i srbijanske kolegice Snežane Malović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz niza potpisanih sporazuma Srb: Hrvatska ima dokument koji spašava Purdu Slika nije dostupna Ministri nakon prosvjeda Izviždani ministar Ivić: Razumijem ove ljude

'To je jedno od mogućih rješenja, ima cijeli niz rješenja koja u tom predmetu su na stolu, pa ćemo u razgovorima vidjeti gdje ćemo doći' rekao nam je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tihomirovi suborci suđenja se ne boje. Zoran Šangut upozorava da ima snimku koja će pomoći pokazati što se dogodilo i na taj način pomoći i Purdi i ostalim braniteljima.

Iz logora pa na tjeralicu

'Mislim da će to pokazati situaciju na koji način su institucije Srbije prikupljali dokaze od nas, a isto tako i od svjedoka koje su oni htjeli u te postupke staviti', kazao je predsjednik Udruge pravnika Vukovar '91.

Petar Janjić jedan je od četvorice hrvatskih branitelja koje traži Srbija. Poslije vukovarske bitke i devet mjeseci fizičkih i psihičkih tortura u logorima jedna je ovo od težih situacija u kojoj se našao. Ponovno mora dokazivati da nije počinio ratni zločin.

'Ja sam iz Vukovara doputovao u Zagreb gdje čekam sutrašnji završetak sastanka dva ministra pravosuđa Republike Hrvatske i Srbije. Tu sam i nemam zbog čega bježat. Da vam pravo kažem, nemam više povjerenja. Vukovar je bio izdan i predan na klanje, mi smo završili onako kako smo završili, znate dobro sami svi i svi građani ove domovine. Što možemo očekivati?', upitao se bivši branitelj Petar Janjić zvani Tromblon.

>> 'Vijest o uhićenju Purde primili smo sa zgražanjem'

>> Mostarski odvjetnici brane Purdu

Jedan od optuženih je i bivši kosovski premijer Agim Ceku koji tvrdi da je nevin. 'Nikad nisam niti zapovijedio, niti učinio, niti vidio ili prikrio bilo kakav zločin kako u Hrvatskoj, tako i ovdje na Kosovu. Ja sam profesionalni vojnik i savjest mi je čista', kazao je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene