452685
452685
452685
452685
452685

'Branimir Glavaš je zlouporabio pravo na tužbu'

  • , 06.10.2016., 15:25
  • Autor:
  • komentara

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio je tužbu Branimira Glavaša tom sudu, utvrdivši da je zlouporabio svoje pravo na tužbu, izvijestio je Ured zastupnika Republike Hrvatske pred ESLJP-om.

 
 
 
 
Branimir Glavaš (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Branimir Glavaš (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Glavaš je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava zbog prekomjerne duljine trajanja postupka pred hrvatskim Ustavnim sudom, pozivajući se na članak 6. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

"Tužitelj je tijekom postupka pred Europskim sudom u nekoliko navrata istupio u hrvatskim medijima. U tim istupima tužitelj je naveo da je odbio nagodbu s Republikom Hrvatskom u postupku pred Europskim sudom, pritom javno obznanivši novčani iznos koji mu je Republika Hrvatska u tu svrhu ponudila.

"Tužitelj zlouporabio pravo na tužbu"

Europski sud je ocijenio da se time tužitelj zlouporabio svoje pravo na tužbu Europskom sudu, jer je povrijedio pravilo o povjerljivosti postupka sklapanja nagodbe. Tužitelj je prethodno bio upozoren na to da su detalji o postupku sklapanja nagodbe povjerljive prirode", ističu u Uredu.

Navode i da protiv te odluke nije dopušteno ni jedno pravno sredstvo te je ona konačna danom donošenja.

Glavašev postupak na Ustavnom sudu, zbog kojega je naknadno podnio tužbu ESLJP-u, trajao je više od četiri godine - od rujna 2010. do siječnja 2015. Njegovi odvjetnici u više su navrata isticali da se s odlukom odugovlačilo zbog političkih motiva.

2015. ukinuta presuda u slučajevim "garaža" i "selotejp"

U konačnici Ustavni sud je 12. siječnja 2015. ukinuo presudu Glavašu u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je bio pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nas srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se