Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni haški tužitelj

Brammertz: Neka Hrvatska odluči o obilježavanju Oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskim vlastima je odluka hoće li i dalje obilježavati obljetnice Oluje, ali bi cijelo društvo trebalo znati što se stvarno dogodilo tijekom te operacije, izjavio je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u današnjem intervjuu.

'Po ovom pitanju se ne želim izjašnjavati. Na odgovornima na državnoj razini je da odluče bi li se taj dan i dalje trebao obilježavati na državnoj razini', rekao je Brammertz u razgovoru za hrvatski internetski portal H-Alter upitan treba li se Oluja i dalje obilježavati ako Haaški sud potvrdi osuđujuću prvostupanjsku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brammertz: "Udruženi zločinački pothvat potvrđen i za Miloševića, ne samo za hrvatsko vodstvo" Slika nije dostupna Glavni haški tužitelj: "Osuđenici nisu heroji nego oni koji se lažno prikazuju braniteljima svog naroda"

>> Brammertz: neka država odluči o obilježavanju Oluje

Gotovina i Markač prošle godine su nepravomoćno osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina i progona srpskog stanovništva počinjenog tijekom i nakon operacije Oluje. 'Jedino se iskreno nadam da će svi dijelovi društva napokon sagledati što se stvarno dogodilo u operaciji Oluja. Smatram da je neupitno da je tijekom te operacije počinjen određeni broj zločina i nadam se da će ljudi u Hrvatskoj to imati na umu', dodao je Brammertz.

Glavni tužitelj je 'žalosnim' ocijenio percepcije Haaškog suda (ICTY) kao političke institucije, kao i to što se vrlo malo prostora daje onima koji pokušavaju objasniti rad suda. 'Kada se nekom, primjerice nekome iz hrvatske vlade, ne sviđa, ili jednostavno ne želi prihvatiti odluke suda, najlakše je reći da Haaški sud donosi politički motivirane odluke. Puno je lakše neku odluku okarakterizirati kao političku nego li objektivno sagledati činjenice o tom predmetu', rekao je Brammertz.

On smatra da su hrvatski novinari tijekom suđenja Gotovini više prostora davali njegovoj obrani, a manje elementima iz optužnice. 'Vjerujem da je to jedan od razloga zašto je dobar dio hrvatske javnosti bio iznenađen prvostupanjskom presudom', rekao je Brammertz.

Upitan za komentar reakcija bivše hrvatske vlade na tu presudu kojom je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, rekao je kako je vlada nažalost propustila priliku da pozitivno doprinese pomirenju i izgradnji mira u regiji.

'Nažalost, mnogi su krivo okarakterizirali i krivo interpretirali presudu i propustili su objasniti što odluka suda točno znači. Svoje sam nezadovoljstvo nekim javnim reakcijama na presudu izravno obznanio bivšoj premijerki i drugim članovima vlade tijekom službenog posjeta prošle godine u svibnju', istaknuo je Brammertz.

Glavni haaški tužitelj nije želio komentirati ishod slučaja Medački džep za koji je pravomoćno osuđen general Mirko Norac i koji je jedini slučaj što ga je ICTY prepustio hrvatskom pravosuđu, ističući da suđenja na nacionalnoj razini ostaju izazov za Hrvatsku i susjedne zemlje.

'Kazneni progon niže i srednje rangiranih počinitelja ratnih zločina i dalje su ozbiljan izazov za Hrvatsku i druge zemlje u regiji. Moj ured će i dalje davati podršku lokalnim tužiteljstvima za uspješno procesuiranje tih predmeta', naglasio je Brammertz. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene