Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brajša osumnjičena za utaju 2,7 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv bivše ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo danas je zatražilo istragu zbog sumnje da po njezinom nalogu četiri godine nisu plaćeni porezi i doprinosi, čime je državni proračun navodno oštećen za oko 2,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo 72-godišnju Brajšu sumnjiči da je odgovorna jer od početka 2001. do kraja 2004. kao ravnateljica Caritasa nije ustrojila i vodila poslovne knjige radi obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak, te doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinuto rješenje za istragu protiv Brajše Slika nije dostupna Jelena Brajša utajila 2,7 milijuna kuna?

Tereti ju se i da je djelatnicima računovodstva davala naloge da se prijave i plaćanja poreza i doprinosa ne izvrše u cijelosti. Time je, tvrde u tužiteljstvu, za Caritas nezakonito priskrbila oko 2,7 milijuna kuna, odnosno za toliki iznos je oštetila državni proračun.

Tužiteljstvo je Brajšu prijavilo za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Kažu da su navodnim nezakonitostima prekršene odredbe Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija, Pravilnika o knjigovodstvu i
računskom poslovanju neprofitnih organizacija te Općeg poreznog zakona.

Brajšin odvjetnik Silvije Degen nije bio dostupan za komentar.
Predistraga protiv Brajše pokrenuta je početkom srpnja 2005., nakon napisa u tisku o njezinom navodnom nezakonitom stjecanju imovine. Krajem lipnja prošle godine tužiteljstvo je zaprimilo izvješće Porezne uprave koja je otkrila nepravilnosti u poslovanju Caritasa, pa je od policije i poreznika zatražilo dodatni nadzor.

U ožujku prošle godine Kaptol je objavio da je vizitacija u Caritasu utvrdila propuste u financijskom i knjigovodstvenom poslovanju, ali ne i pronevjere. Vizitaciju je osam mjeseci ranije, nakon izbijanja afere o zlostavljanju djece u Caritasovu domu u Brezovici, naložio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U jeku afere oko seksualnog zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici, kardinal Bozanić je Brajšu u kolovozu 2005. razriješio dužnosti zbog, kako je tada rečeno, zdravstvenih razloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene