456145
456145
456145
456145
456145

ONI SU BRAČNI I VELEPOSLANIČKI PAR Doznali smo kako će to funkcionirati

  • , 06.11.2016., 21:41
  • Autor:
  • komentara

Dvoje veleposlanika iz jedne zemlje i k tome još u braku.

 
 
 
 
Francuski veleposlanici u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Francuski veleposlanici u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)

Prvi put u povijesti francuske diplomacije, zemlja sira i vina, odlučila se za veleposlanički par, a Hrvatska ih je, također prvi put u povijesti naše diplomacije, primila. Kako će funkcionirati veleposlanstvo pod palicom dvoje veleposlanika i tko će kome biti šef, u svojem prvom intervjuu u Hrvatskoj, otkrili su nam u svojoj rezidenciji.

Vaše ekselencije, gospođo veleposlanice, veleposlaniče, u vašem smo novom domu, ali novost je da je Francuska poslala dvoje veleposlanika u Hrvatsku. Zašto takav korak?

Corinne Meunier veleposlanica Repulike Francuske: To je prvi put u povijesti Francuske diplomacije da su dva veleposlanika. Jednostavno, to nam omogućava da radimo i ostanemo skupa.

Philippe Meunier veleposlanik Republike Francuske: Dijelit ćemo posao. Želimo puno raditi, na jednak način.

A tko će biti šef?

Corinne Meunier: Ne, ne, vrlo je jednostavno. Funkcionirat ćemo kao predsjedavanje Europskom unijom, svakih šest mjeseci izmjenjivat ćemo se.

Philippe Meunier: Uvijek će biti samo jedan veleposlanik?

Vi ste u braku, je li moguće razdvojiti privatni i politički život?

Corinne Meunier: Čujte, naprotiv, ova nam inovacija upravo to dopušta.

Što ćete raditi, na poboljšanju, produbljivanju hrvatsko - francuskih odnosa? Na koje izazove ćete se koncentrirati?

Philippe Meunier: Odnosi Hrvatske i Francuske su jako napredovali posljednjih godina. Ima puno Francuza koji dolaze ovdje, otkrivati Hrvatsku, živjeti ovdje, dolaze kao turisti. Puno je stvari, ali želimo nastaviti ovakvo brzinom.

Francuska je proživjela tragične događaje nedavno. Kako se to odrazilo na uobičajeni život, na gospodarstvo?

Corinne Meunier: Naravno ima sigurnosnih stvari koje su poduzete u zemlji, na razini Europske unije, ali ima i jedan važan fenomen otpora. Tako ga zovemo, otpor Francuza. On je izniman, a znači izaći, prošetati se, bez osjećaja straha.

Nažalost, nismo u posljednje vrijeme vidjeli lijepe slike s pariških ulica. Imali ste 2 tisuće izbjeglica na La Chapelleu, Jauresu. Što činite da olakšate njihovu situaciju?

Philippe Meunier: Sav taj posao trenutačno obavlja francuska vlada, a počeo je još prošle godine otvaranjem nekoliko centara za prihvat i smještaj izbjeglica.

Jeste li već probali hrvatska vina?

Corinne Meunier: Prepuštam ti odgovor.

Philippe Meunier: Da, jako cijenimo prvo vino koje smo kušali. Vino iz Dalmacije.

Corinne Meunier: Željno čekamo otkriti cijelu lepezu Hrvatske. Vjerujem da imate prebogatu gastronomiju.

Počet ćete učiti hrvatski jezik?

Philippe Meunier: Već smo malo i počeli, još u Parizu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se