Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MIJENJATI ZAKON O USTAVNOM SUDU

PETROV BRANI SVOG MINISTRA ''Ustavni sud bi volio dobiti metu kao što je Orepić''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov traži osnivanje radne skupine za izmjenu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kako bi kandidati prošli sigurnosnu provjeru.

Znam da se želi napraviti sukob između dvije opcije unutar Vlade, ali to neće ići, rekao je Božo Petrov, predsjednik Hrvatskog sabora, komentirajući reakcije na kritike koje je Vlaho Orepić nedavno uputio na račun Ustavnog suda. Zbog toga je Orepića javno kritizirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, no Petrov kaže da Orepić nije prozvao Ustavni sud, već pojedince unutar toga tijela.

Pročitajte i ovo Demokršćani Potvrdili odluku DIP-a Ustavni sud potvrdio: Demokršćani ne mogu na izbore Zoran Milanović intervju predsjednika RH Milanović: "Oslobodit ćemo institucije tako da sve HDZ-ovce otpustimo", o Mostu: "Kad sjednete s njima..."

"Druga stvar je što bi Ustavni sud volio dobiti metu kao što je Vlaho Orepić da se dovede u pitanje ili Orepić ili Ustavni sud. Poanta njegovog upozorenja bila je da je upitno zaslužuju li određeni pojedinci biti dio jednog takvog ključnog tijela u Republici Hrvatskoj. Članovi toga tijela bi trebali zadovoljiti jako dobre etičke kriterije, jer građani trebaju imati povjerenja u institucije koje bi trebale raditi u interesu građana", rekao je Petrov, pitajući tko je narušio dignitet.

"Je li to bio ministar koji je upozorio da postoje pojedinci koji se lažno predstavljaju u javnim ustanovama ili su dignitet narušili oni koji su glasovali za takve ustavne suce", pita Petrov, dodajući da Most nije digao ruke za ustavne suce koji su im bili problematični i za koje je upitno zaslužuju li uopće biti u tom tijelu.

"Trebalo bi inicirati radnu skupinu koja će pokrenuti pitanje o načinima i uvjetima izbora u Ustavni sud i izmjenu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Trebalo bi napraviti tako da kandidati prođu sigurnosnu provjeru, da njihova imena u javnost izađu bar dva mjeseca ranije da se može analizirati njihova kvaliteta dosadašnjeg rada i da mogu biti izloženi kritici javnosti ukoliko je to potrebno", rekao je Petrov.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene