Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za medije

Petrov: ''Za sto posto smo povećali rad Sabora od 2007. do danas''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Božo Petrov na konferenciji za medije izvijestio je o dosadašnjem radu Sabora.

Na konferenciji za medije predsjednik Sabora Božo Petrov izvijestio je o dosadašnjem radu Sabora:

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru

10:48 - Novinare je zanimalo i kakvo je njegovo osobno iskustvo, odnosno što misli o svom radu protekla dva mjeseca.

''Mislim da bi to trebale procijeniti druge osobe, od saborskih zastupnika do medija. Što se tiče samog predsjedanja, mislim da to nije prevelika teškoća jer imate jasna uputstva. Po meni nije problem pridržavanje poslovnika, vođenje rasprava po poslovniku. Naravno da ova pozcija nije samo vođenje sjednica. Tu su i diplomatski posjeti i sve druge dužnosti. Što se tiče samog predsjedanja volio bih da drugi ljudi daju ocjenu'', rekao je.

10:44 - ''Što se tiče informatizacije prvi korak je bio nabava pomagala, u ovom slučaju tableta. Ukinuli smo mogućnost da zastupnici dobivaju laptope, smanjili smo javnu nabavu. Time smo uštedili gotovo milijun kuna. Tableti su došli, sada su u pripremi da udovoljavaju funkcijama koje su za rad u Saboru. Naravno da to neće biti za osobnu uporabu niti za popunjavanje slobodnog vremena. Drugi korak je uključivanje saborskih službi'', rekao je.

10:42 - ''Jedan od prijedloga jest smanjiti minutažu za određene stavke, ali to su još uvijek prijedlozi. Zatražili smo od svih zastupnika da daju prijedloge i da to bude u smjeru konstruktivnije rasprave. Jedan od prijedloga je bio da se ukinu replike unutar kluba jer se očekuje da će klub iznijeti jedinstveno mišljenje. Inače to stvara dojam da u samome klubu nisu svi jedinstveni o stavku koji je iznio njihov predstavnik'', rekao je Petrov o poslovniku.

10:40 - ''Kada bih istaknuo određene primjere znalo bi se na koga mislim. Očekujem da će se takvo ponašanje koje u određenim situacijiama nije bilo primjereno ispraviti'', rekao je Petrov o neprimjerenom ponašanju u Saboru. Dodao je kako je kodeks zacrtan u planove Sabora 2015. godine.

10:38 - ''Za mene je to neprihvatljivo, s druge strane neka se gospodin Milanović oglasi sam po tom pitanju. Trenutno nema stegovnih mjera ukoliko ne dolazi na plenarnu sjednicu ili uopće u Sabor'', odgovorio je na pitanje kako komentira nedolazak Zorana Milanovića u Sabor.

10:36 - ''Ukupno javljanja za riječ, prvi zastupnik koji je bio je Ivan Pernar, nakon toga Miro Bulj, nakon toga ide Gordan Maras'', rekao je Petrov i dodao da se 18 zastupnika nije javilo za riječ u ovom sazivu Sabora.

10:34 - ''Očekujem da će se prvo donijeti kodeks o etičkom ponašanju zastupnika, najvjerojatnije će biti krajem prvog mjeseca gotovo i da će biti donesen konsenzusom. Same izmjene poslovnika su na način da se krene u konstruktivniju raspravu'', rekao je. Dodatno je pojasnio etički kodeks.

''Napravljen je prvi nacrt koji je dobila radna skupina. Ne bih htio iznositi pojedinosti. Same detalje ću ostaviti nakon što radna skupina prođe. Vjerujem da ćemo povesti raspravu o etičkom kodeksu pa i šira javnost može biti upoznata prije nego se donese'', rekao je.

''Kodeks su upute za ponašanja zastupnika, preduvjet za promjenu poslovnika, u samom poslovniku postoje jasna pravila o mogućem kažnjavanju zastupnika'', rekao je Petrov.

''Po meni je puno kvalitetniji pristup pozitivni nego dijeliti kazne'', zaključio je.

10:25 - ''Najviše pitanja uputili su zastupnici SDP-a i HDZ-a. Što se tiče aktivnosti, javili su se za riječ 3020 puta. Stanka je tražena 37 puta, najviše su tražili klubovi zastupnika HDZ-a i SDP-a. Najviše stegovnih mjera izrečeno je zastupnicima SDP-a'', nabrojio je, među ostalim, Petrov.

''Što se tiče zastupljenosti povećana je od 10 do 15 posto u odnosu na prethodne sazive Sabora i tu postoji prostor za napredak i očekujem da će zastupljenost zastupnika na sjednicama biti i veća'', rekao je.

''Sljedeće godine čeka nas donošenje kodeksa. Napravljena je radna skupina i prvi nacrt'', kaže Petrov.

''Pokrenuta je informatizacija i vjerujem da će biti završena do kraja sljedeće godine. I također obnova Sabora i to je sve nešto što nas čeka u idućoj godini dana'', zaključio je.

10:22 - ''Današnja presica je u smjeru izvješća Sabora, odnosno što je Sabor napravio u ova dva mjeseca. Najvažnije je istaknuti da smo uspjeli pokazati da Sabor može biti ne samo najviše zakonodavno tijelo nego i mjesto gdje se zaista kvalitetno radi. Pokazali smo u zadnja 2 mjeseca u odnosu na sve sazive od 2007. da je Sabor udvostručio broj radnih dana, radnih sati, broj zakona koji su se donijeli i akata. Za sto posto smo povećali rad Sabora u usporedbi od 2007. do danas. Plan dalje je donošenje etičkog kodeksa o ponašanju zastupnika, izmjena poslovnika, informatizacija i ulaganje u obnovu Sabora'', rekao je Petrov.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene