Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"IZGUBLJENO POVJERENJE U PRAVOSUĐE"

Petrov odrješit: "HDZ-ova reforma pravosuđa je PR dokument, ovi su prijedlozi ispod svakog kriterija i nedostojni struke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Mosta Božo Petrov ocijenio je kako je mini pravosudna reforma koju je Vlada pustila u javnu raspravu PR dokument te najavio "prave, necenzurirane" prijedloge zakona koje će Most idući tjedan pustiti u saborsku proceduru.

“Prijedlozi zakona koje je Ministarstvo pravosuđa dalo u javno savjetovanje ispod svakog su kriterija i nedostojni struke”, negodovao je Petrov nakon što je u javnu raspravu upućen paket zakona koji reguliraju pravosudni sektor, a u kojemu se posebno ističe da će imovinske kartice sudaca od 1. rujna iduće godine biti dostupne svim građanima na web stranici Državnog sudbenog vijeća. Pravosudna reforma obuhvaća izmjene i dopune Zakona o sudovima, o DSV-u, o područjima i sjedištima sudova te o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva tjedna Započeo bijeli štrajk, sucima se pridružili i državni odvjetnici: Na sudovima samo hitni predmeti Štrajk sudaca - 4 Slučaj Mamić Iako je bijeli štrajk, punica Luke Modrića ipak će morati na ročište: "To su predmeti visoke korupcije koji ne trpe nikakav zastoj"

"Hrvatski građani potpuno su izgubili povjerenje u pravosuđe jer svaki dan možemo gledati primjere u kojima vidimo da u hrvatskom pravosuđu gotovo pa nema pravde", ustvrdio je Petrov, dodavši kako smo nakon šest mjeseci dočekali prijedloge koji dodatno ubijaju nadu.

"Prijedlog prijašnjeg Mostova ministra pravosuđa Ante Šprlje i njegovih pomoćnika šest je mjeseci čekao u ladicama Ministarstva da bi ministar Dražen Bošnjaković od svih tih prijedloga uzeo imovinske kartice sudaca jer je dobar PR trenutak. Pozivam premijera Andreja Plenkovića da povuče ovaj prijedlog zakona, jednako kao što je povukao i pravilnik ministra Tomislava Tolušića, jer je ovaj prijedlog zakona gori od Tolušićevog pravilnika", apelirao je Petrov.

"U idući petak Most će dati pravi zakon o sudovima, pravi zakon o Državno-sudbenom vijeću te o sjedištima sudova i sjedištima državnih odvjetništava. Bit će to pravi, necenzurirani dokumenti. Ovo je, po nama, PR dokument, izgleda kao da je Edvard Škaroruki djelovao u trenutku kada je trebalo objaviti dokumente koje je nekoliko mjeseci radilo Ministarstvo na čelu s ministrom Šprljom", ocijenio je čelnik Mosta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene