Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kroz suradnju sa susjedima

Božinović: Hrvatska politika prihvaća nove sigurnosne promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet prolazi kroz fundamentalne promjene sigurnosnih sustava, a hrvatska vanjska i sigurnosna politika prepoznata je kao ona koja je anticipirala te promjene, izjavio je u Muenchenu hrvatski ministar obrane Davor Božinović.

Božinović sudjeluje na 47. Konferenciji o sigurnosti koja slovi kao najvažniji svjetski forum za obrambena i sigurnosna pitanja i okuplja oko 350 predstavnika sigurnosne i obrambene politike iz čitavog svijeta među kojima su i mnogi šefovi vlada i država kao i resorni ministri.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

'U središtu pozornosti su budući sigurnosni izazovi na koje međunarodna zajednica mora odgovoriti kroz umreženu sigurnost', rekao je Božinović.

'U sigurnosnom smislu svijet prolazi kroz fundamentalne promjene. Svi su, pa i Hrvatska, kao i cijeli NATO, pred promjenama sigurnosnih sustava', dodao je ministar.

Hrvatska anticipira promjene

Po njegovim riječima, uloga NATO-a je revidirana nakon Lisabonskog summita, osobito u pogledu regionalnog grupiranja snaga i podjele tereta u međunarodnim misijama.

'Hrvatska vanjska i sigurnosna politika prepoznata je kao ona koja je anticipirala te promjene', ustvrdio je Božinović dodajući da se taj novi koncept očituje kroz suradnju sa susjednim zemljama u okviru Američko-jadranske povelje i osnivanje regionalne škole policije.

>> SAD: Hrvatsku vidimo kao regionalnog vođu

Božinović se tijekom konferencije odvojeno susreo s britanskim, njemačkim i afganistanskim ministrima obrane. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene