Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdani se bliže

Božić stigao i u Zagreb: Upaljena prva adventska svijeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra je prva nedjelja Adventa te je vrijeme za paljenje prve svijeće na vijenčiću. Gradovi su već ukrašeni, a blagdanski ugođaj se već osjeća u zraku.

Središnji zagrebački trg svečano je okićen uoči božićnih blagdana, a lampice će večeras zasjati u punom sjaju. Sutra je prva nedjelja došašća pa je u centru Zagreba prigodno zapaljena i prva adventska svijeća.

Pročitajte i ovo Kraj Adventa - 1 Čak 17 posto više dolazaka Odlične brojke iza zagrebačkog Adventa: "U metropolu je stiglo gotovo 126.000 turista" Slika nije dostupna ''Ljubav nas veže'' Korona mijenja i adventske programe: ''Pripremili smo čitav niz projekata kojima ćemo virtualno približiti advent"

Najveći adventski vijenac u gradu spleten je i ukrašen oko popularnog Manduševca. Nakon službe riječi, građani će moći uživati u pravom božićnom ugođaju, na Trgu bana Jelačića nastavit će se prigodni program u izvedbi zagrebačkih kulturno-umjetničkih društava.

Svijeću je tradicionalno zapalio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako tim simboličnim činom grad Zagreb počinje pripreme za božićno slavlje i Kristovo rođenje, a u vrijeme Adventa se u brojnim događanjima u gradu univerzalna kršćanska baština isprepliće sa specifičnim zagrebačkim štihom, kazao je Bandi.

Paljenje "svijeće svjetla, solidarnosti i socijalne pravde" ujedno označava početak vremena radosti i očekivanja tijekom kojega se moramo više posvetiti jedni drugima, svojim bližnjima, nemoćnima i potrebitima, istaknuo je gradonačelnik. Zajedništvo u ispunjenju temeljnih kršćanskih načela služenja pravdi, istini i jednakosti posebno je važno u ovo vrijeme kada se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju.

Službu riječi održao je rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić čitanjem Svetog evanđelja po Luki. Kuhtić je pozvao na ozbiljno razmišljanje o površnosti života, na promišljanje o budućnosti i onome što je važno za život a što, istaknuo je "nije moguće jednostrano učiniti ljudskim snagama", te na traganje za istinom o čovjeku, svijetu i sebi samima. "Zapalimo svjetlo Isusove i Božje prisutnosti u našim srcima i neka nam ovo došašće bude ozbiljan susret s rječju Božjom, pa će nam i Božić biti susret s Isusom koji je došao ili će doći", kazao je Kuhtić.

U molitvi u kojoj je pozvao na dobrotu prema sebi i drugima, te gradnji boljeg suživota, snagu i hrabrost u prolaženju kroz životne kušnje, Kuhtiću su se pridružili brojni okupljeni građani. Svečanost je obilježena i prigodnim programom u izvedbi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva "Podgorac" iz Gračana, a da bi ugođaj bio potpun, Trg Bana Josipa Jelačića za tu je priliku bio utonuo u tamu.

>> Božićna svjetla obasjala i Stradun!

Osim adventskih vjenčića i ukrasa, pravi božićni duh zavladao je i gradskim ulicama. Sveti Nikola i Djed Božićnjak razveselili su mališane u HŽ-ovom božićnom vlaku. Okićeni vagoni djecu će voziti na području većih hrvatskih gradova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene