Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bozanić upozorava:

'U obrazovanje se uvodi odgoj koji nije u skladu s hrvatskom tradicijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Josip Bozanić izjavio je danas na susretu s ravnateljima zagrebačkih predškolskih i školskih ustanova kako se bez javne rasprave i protiv volje većine nastoje i u područje odgoja uvesti odgojni oblici koji nisu u skladu s hrvatskom tradicijom.

Zagrebački kardinal Josip Bozanić na susretu je s ravnateljima zagrebačkih predškolskih i školskih ustanova istaknuo kako je potreban odgoj cjelovita čovjeka te dodao kako u odgoju ključnu riječ imaju obitelj i roditelji, koji moraju imati pravo na slobodan izbor odgoja svoje djece. Ocijenio je kako obrazovanje nije samoosposobljavanje za rad nego i potpuna formacija ljudske osobe.

Upitao je i jesu li sadašnji sustav i politika na tragu razvoja ljudskih vrijednosti, među kojima je i ona religiozna te podsjetio kako u zemljama Europske unije roditelji posvuda imaju pravo na izbor odgoja svoje djece. Smatra kako je potreban suodgojiteljski konsenzus između obitelji i škole. "Odgojna uloga roditelja je trajna", napomenuo je dodavši kako o njoj zapravo ovisi odgoj.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Neizreciva tuga FOTO Dankini roditelji u Boru zapalili svijeću: Otac u suzama poljubio pa ostavio plišanog bijelog medvjedića Slika nije dostupna Dosad neviđena kritika Crkva zbog Srebrnjaka raspalila po Bandiću: "Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave"

>> 'Zdravstveni odgoj je protivan Kaznenom zakonu'

Po Bozanićevim riječima, treba postojati pravo roditelja na iznošenje mišljenja, a kako je rekao treba praviti i pritiske kako bi se ostvarilo to pravo. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u svom je govoru istaknuo da Crkva ima važnu ulogu u razvoju hrvatskoga narode, založivši se također za pravo roditelja na izbor odgoja svoje djece.

Predsjednik Udruge ravnatelja srednjih škola Drago Babić upitao je što naša Crkva očekuje od naših škola podsjetivši kako su mu kolege u zbornicama zabrinuti uvođenjem zdravstvenoga odgoja, nezadovoljni vlastitim položaje pa štrajkaju. Napomenuvši kako se nezadovoljstvo silno povećava i nedavnim razrješenjem nekih ravnatelja, Babić je dodao kako se ove godine broj upisanih učenika na vjeronauk u njegovoj školi povećao za 16 posto.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom u odgojnom procesu s crkvenim ustanovama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene