Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitivanje mogućnosti

Bozanić pokreće postupak za proglašenjem kardinala Kuharića blaženim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić najavio je da će pokrenuti postupak koji traži Crkva kako bi se ispitale mogućnosti za proglašenjem blaženim kardinala Franje Kuharića.

'Imenovat ću postulatora cause sljedećih dana', rekao je Bozanić u zagrebačkoj prvostolnici na misi u prigodi obilježavanja 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića. Nadbiskup je pozvao vjernike da od danas na ured Postulature dostavljaju svoja svjedočanstva o kardinalu Kuhariću.

Postupak je preporučio molitvama vjernika te pomoći Blažene Djevice Marije i Blaženoga Alojzija Stepinca te podsjetio na poziv kardinala Kuharića Crkvi u hrvatskom narodu da čuva i živi cjelovitu katoličku vjeru u osobnom i obiteljskom životu.

Bozanić je podsjetio kako je kardinal Kuharić između ostaloga bio i branitelj prava hrvatskoga naroda na slobodu i samostalnu državu. 'Kakvi budu vjernici takva će biti i budućnost Hrvatske', podsjetio je Bozanić na Kuharićeve riječi.

Kardinal Franjo Kuharić rođen je u Gornjem Pribiću 15. travnja 1919., a umro u Zagrebu 11. ožujka 2002. Bio je počasni akademik HAZU-a. Godine 1964. posvećen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali. Kad je nadbiskup Franjo Šeper imenovan za pročelnika Svete kongregacije za nauk vjere 1969. Kuharić je imenovan apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, a 1970. zagrebačkim nadbiskupom. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je kardinalom 1983. godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Josip Bozanić Nakon imenovanja novog nadbiskupa Bozanić otkrio zašto je od pape Franje tražio odreknuće od službe Papa Franjo službeno potvrđeno Velika promjena na Kaptolu: Josip Bozanić odlazi, Papa imenovao njegova nasljednika

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene