Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novogodišnja propovijed

Bozanić o zdravstvenom odgoju: Na ispitu je mir u domovini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na misnoj svečanosti u zagrebačkoj katedrali kardinal Josip Bozanić ponovno se dotakao zdravstvenog odgoja.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić ocijenio je da je po pitanju zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama na ispitu danas demokratičnost hrvatskoga društva, a konačno i mir u našoj Domovini.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Slika nije dostupna 60. obljetnica smrti Bozanić na Stepinčevo: Neprijatelju je bio cilj uništiti Crkvu, a u konačnici Krista i kršćanstvo

U propovijedi na večerašnjoj misi u zagrebačkoj katedrali kardinal je, među ostalim, govorio o pitanju zdravstvenog odgoja u javnim školama istaknuvši kako Crkva smatra da je jedini demokratski put razgovor i da je važna suradnja između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole.

"Potrebno je uvažiti stavove i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava kojih je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj Domovini", poručio je kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako je potrebno "odgovorno dijalogizirati i tražiti zadovoljavajuća rješenja jer se radi o važnim pitanjima života i odgoja mladih naraštaja", pojasnivši kako "Crkva načelno nije protiv zdravstvenog odgoja, ona samo podržava vjernike, u prvom redu roditelje i nastavnike, koji imaju ozbiljnih primjedbi na predloženi program zdravstvenog odgoja te smatra da se o tome treba odgovorno i stručno razgovarati".

Kardinal Bozanić je kazao da Sveti Otac i u ovogodišnjoj poruci doziva svima u svijest kako nitko ne smije nijekati ili podcjenjivati nezamjenjivu ulogu obitelji, te temeljne stanice društva s demografskog, etičkog, pedagoškog, ekonomskog i političkog gledišta. Citirajući papu Benedikta XVI., rekao je, uz ostalo, kako je "obitelj jedan od nezaobilaznih socijalnih subjekata u ostvarivanju kulture mira" i da je "nužno sačuvati prava roditelja i njihovu primarnu ulogu u odgoju djece, na prvome mjestu na moralnom i vjerskom polju".

>> Jovanović ga usporedio s Grinchem: Bozanić je ukrao Božić!

Stoga, istaknuo je Bozanić, "kada je u pitanju i zdravstveni odgoj u našim školama, bez obzira na duboke promjene koje pogađaju suvremenu obitelj, ona, posebno s pedagoškog aspekta, ostaje primarni čimbenik u odgoju. Odgojna uloga roditelja je trajna, ali je različitog intenziteta s obzirom na dob djeteta. Obitelj je temeljna škola života i ponajprije o njoj ovisi tjelesni, emocionalni, socijalni, intelektualni, moralni i religiozni odgoj. U obitelji dijete stječe prva znanja, prva životna iskustva, usvaja sustav vrijednosti, norme ponašanja i model identifikacije".

Ocijenio je kako danas moderna društva sve više postaju osjetljiva na nezamjenjivu ulogu obitelji u složenim zadaćama odgoja i kvalitetnoga razvoja istaknuvši kako je "to izazov s kojim se moraju suočiti i vlade glede usklađivanja odgojne, kulturalne i obiteljske politike". "Da bi obitelj uistinu mogla odgovoriti svojoj naravnoj odgojiteljskoj zadaći, potrebno je uspostavljanje suradničkog odnosa obitelji i škole", poručio je kardinal Bozanić.

Smatra da suradnja između obitelji i drugih odgojnih čimbenika, posebno sa školom, uključuje pravo roditelja na izražavanje vlastitih mišljenja, koristeći se pri tom različitim vrstama pritiska na ustanovu, kako bi ona modificirala svoje postupke, programe i metode koji su roditeljima neprihvatljivi. "Škola mora poći od toga da dijete iz obitelji dolazi s određenim vrijednosnim usmjerenjima, a ona u tome smjeru dalje razvija i pokazuje nove putove, otvara djetetu nove mogućnosti za identifikaciju", rekao je.

"Roditeljska volja je nešto kao 'antropološka datost'; dakle ona nije samo pravni pojam. Škola ne bi smjela raditi protiv te volje, a da pritom ne izlaže dijete nepotrebnom opterećenju i da mu ne nanese štetu. Konsenzus roditelja je posebno važan u onim osjetljivijim dimenzijama odgoja, kao što je moralni odgoj, osobito spolni odgoj. Važno je, dakle, njegovati i razvijati suradnju između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole", poručio je kardinal Bozanić u propovijedi na svetkovinu Svete Bogorodice Marije i na početku nove građanske godine. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene