Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biskupi ne žele u EU na koljenima

Bozanić o pedofiliji: Svatko tko to zataškava - griješi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljeno je pismo hrvatskih biskupa za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatski biskupi, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup đakovačko – osječki i predsjednik HBK, Marin Srakić, nadbiskup riječki Ivan Devčić, te nadbiskup zadarski, Želimir Puljić, poručuju kako u Europsku uniju ne smijemo ući na koljenima. Odbacuju tezu da su euroskeptici, ali dodaju kako im nije svejedno kakva će nova Europa biti.

Pročitajte i ovo Papa (Foto: AFP) ''Obično pastoralno blebetanje'' Papa: Spolno zlostavljanje je poput poganskih žrtvovanja, ne smije se više prikrivati Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Konferencija u Vatikanu "Zbog skrivanja svećeničke pedofilije Katolička crkva je postala samoj sebi najgori neprijatelj"

'Doista, nismo ovdje od jučer. U Europi nismo stranci, i nismo bez 'osobne iskaznice i osobne prtljage'. Prepoznatljivi smo po svom imenu, po kojem nas i drugi prepoznaju, a tako prepoznati na taj se poziv i odazivamo', kažu biskupi.

Kardinal Josip Bozanić osvrnuo se i na Papino pismo isprike povodom pedofilskih skandala. 'Kad Papa govori, onda govori u ime čitave Crkve i mi stojimo iza njegovih riječi', kazao je zagrebački nadbiskup, dodajući kako pismo nije zakašnjelo, već je došlo u vrijeme kad je i trebalo doći.

'Svatko tko dođe do spoznaje tako nečeg dužan je prijaviti to civilnim vlastima i svatko tko zataškava - griješi. Ako se nekome nešto dogodilo, i to netko zna, onda je dužan to prijaviti. Kao da se nešto dogodi u školi…I tu moramo biti u istom odnosu, jer svi imaju iste dužnosti i prava u društvu. To su teške stvari i tome se mora odgovorno, a ne ideološki pristupiti, s nastojanjem da se to u društvu ne javlja i ne ponavlja. U javnosti se o tome selektivno govori, a treba se pristupati na isti način prema svima', rekao je Bozanić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene