Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečano euharistijsko slavlje

Bozanić: Marija Bistrica je duša Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić danas je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije prevdodio svečano euharistijsko slavlje prigodom 800. obljetnice spomena Marije Bistrice.

Zagrebački primas govorio je o značaju tog marijanskog svetišta za našu domovinu. ‘Marija Bistrica je svetište koje je duša Hrvatske, koje predstavlja toplinu, blizinu; svetište u koje rado mnogi hodočašće i gdje se osjeća blizina neba’, istaknuo je kardinal Bozanić. ‘Mi nosimo spomen u srcu, mi smo Božji i moramo uvijek biti svjesni ljudskoga i kršćanskog dostojanstva gdje god se nalazili ‘, napomenuo je kardinal Bozanić. Dodao je da dolazak u Mariju Bistricu znači ‘susret vjernika s Marijom, koja nas usmjerava prema Isusu’. ‘Bog nije apstraktan, On je blizu i iščituje se u konkretnim događajima’, rekao je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na misnom slavlju prigodom 800. obljetnice spomena Marije Bistrice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šteta od pet tisuća kuna Talio parafin, pa zapalio gospodarski objekt Slika nije dostupna Policija intenzivno traga Opljačkao benzinsku postaju i nestao s novcem

Mjesto Bistrica spominje se 1209. godine kao feudalni posjed župana Vratislava, a 1334. kao sjedište župne crkve sv. Petra i Pavla. Hrvatski sabor 1710. godine čini zavjet da će u crkvi Blažene Djevice Marije podići dostojan glavni oltar, a godine 1715. ispunjava taj zavjet i daje urediti veliki glavni oltar. Crkva je proširena i 1731. posvećena Majci Božjoj Snježnoj. Današnja župna crkva u Mariji Bistrici građena je između 1879. godine i 1882. prema nacrtu bečkoga arhitekta Schmidta, a pod nadzorom njegova učenika Hermana Bolléa. Djelomično je izgrađena na starim temeljima i proširena u neorenesansnom stilu. Za vrijeme gradnje uoči blagdana Uznesenja Marijina izbio je požar u kojem je oštećena cijela unutrašnjost crkve, osim velikoga oltara i čudesnog kipa Majke Božje. Novi je oltar posvećen 1883. godine.

Bistrička crkva 1923. dobiva naziv manje bazilike. Nadbiskup zagrebački Antun Bauer 1935. okrunio je zlatnom krunom čudotvorni kip Majke Božje i proglasio Majku Božju Kraljicom Hrvata uz asistenciju nadbiskupa Alojzija Stepinca. Tijekom međunarodnog marijanskog kongresa 15. kolovoza 1971. u Mariji Bistrici Biskupska konferencija proglasila je svetište Nacionalnim prošteništem čitavoga hrvatskog naroda. U tom je svetištu 3. listopada 1998. papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene