Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Bozanić: 'Komunistički zločinci još ne pokazuju stid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, služeći večeras misu u zagrebačkoj katedrali, u prigodi blagdana bl. Alojzija Stepinca, ocijenio je kako u Hrvatskoj, nakon komunističkih strahota, zločinci još nisu prepoznali svoj zločin pa čak nisu pokazali ni osjećaj stida pred ljudskim i Božjim pogledom.

Istaknuo je da je u komunističkom režimu stvarana kultura koja je kanila istjerati Boga, ostavljajući čovjeku laž, kako bi mu otupjela savjest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olakotne okolnosti Nevjerojatne presude: Bizarni razlozi zbog kojih pedofili, silovatelji i ubojice ranije izlaze iz zatvora u Hrvatskoj Slika nije dostupna PRIKUPLJAJU DOKAZE Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini

- Kardinal Stepinac je to prepoznao i branio je katoličku kulturu. U prvi je plan stavio sve ono od čega je bila satkana ta kultura u hrvatskome narodu, a koju je totalitarni komunistički režim sustavno razarao, rekao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je kako je Stepinac 1946. upozorio jugokomunističke vlasti na više od 300 ubijenih svećenika, redovnika i redovnica na području (tadašnje) Hrvatske biskupske konferencije.

Kardinal Stepinac upozoravao je i na progon Katoličke crkve -
uništavanje katoličkih škola, tiskara i tiska, na oduzimanje
katoličkih zavoda, onemogućavanje rada sirotištima, uništenje Caritasa i Društva sv. Jeronima, na onemogućavanje rada sjemeništima, oduzimanje crkvene imovine, otežan ili izbačen vjeronaučni rad iz škola, spriječavanje rada časnim sestrama u bolnicama, te na nasilno uvođenje civilnog braka.

Kardinal Bozanić u svojoj je propovijedi pozvao znanstvenike,
kulturalne djelatnike, umjetnike, odgojne i zdravstvene krugove da ne zaborave koliko su potrebni Crkvi, te da promiču kršćansku kulturu kako bi se obnovile "prekinute niti katoličke prisutnosti u hrvatskom društvu koje su komunisti razdirali".

- Nemojte šutjeti kada se razara obitelj, i ne bojte se kada
propagandisti grme da su katolici nazadni, naglasio je zagrebački nadbiskup, dodavši kako se ne treba pokolebati pred onima koji vjeru u Boga smatraju marginalnim pitanjem za djecu.

- Danas se roditeljima gotovo oduzima pravo da odlučuju o odgoju svoje djece, rekao je te podsjetio da su život i sloboda najveće dobro koje je Bog darovao čovjeku.
- Obitelj je mjesto na kojemu se rađa ljudski život, a sloboda je prostor odgoja, a bez obitelji život djeteta bio bi prepušten
proizvoljnosti pojedinca ili različitim mogućnostima tehnike, kazao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je i da Crkva u središte svoga socijalnog nauka stavlja ljudski život.

- Obitelj je prvo mjesto prihvaćanja života i odgoja te slobode
izražavanja vjerničkoga svjetonazora, rekao je kardinal Bozanić.

Naglasio je kako Crkva i kršćanstvo mogu pomoći suvremenoj Europi u susretu s drugim kulturama i religijama svijeta jer Crkva može odgovoriti na pitanja na koja ne uspijeva odgovoriti radikalni sekularizam.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene