Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečano euharistijsko slavlje

Bozanić: Crkva danas nadilazi skučeni pogled na čovjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je predvodeći, na svetkovinu Svih svetih, svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, kako Crkva nadilazi svaki skučeni pogled na čovjeka kojeg bi se svodilo da bude samo građaninom ovoga svijeta.

Kazavši kako Crkva danas opovrgava svako odbacivanje propitivanja o konačnom smislu ljudskoga života, Bozanić je u propovijedi rekao da nas današnje slavlje oslobađa od duhovnoga raspoloženja radikalne sumnje koja se vrlo lako prelijeva u skepticizam i indiferentizam.

Napomenuo je kako razmatranje slave Svih svetih u vječnome životu nipošto ne dopušta bijeg iz ovozemnog života i od svakodnevnih životnih zahtjeva jer smo već sada djeca Božja.

Ostati na putu prema raju, kazao je Bozanić, znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom slijedeći Isusov primjer u ljubavi Duha Svetoga, što se očituje po dobroti srca, poniznosti, blagosti, milosrđu, ljubavi prema pravednosti, istinitosti i zauzimanju za mir i pomirenje. 'Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje i putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život', poručio je zagrebački nadbiskup.

>> Bozanić: Vatikan nam je bio blizu kad su drugi bili daleko

Kardinal Bozanić također je istaknuo kako Isus Krist, u objavi Oca i njegove ljubavi potpuno otkriva čovjeka njemu samom i objavljuje mu njegov uzvišeni poziv, ali samo onda ako je čovjek svjestan svojega uzvišenog dostojanstva. Time, kazao je, sa sigurnošću spoznajemo da nismo potpuno i konačno određeni za smrt, već za život vječni.

Kako je dodao, čovjek je stvoren za vječno zajedništvo života s Bogom, pa se stoga čovjek ne vara kada se priznaje višim od tvarnih elemenata i kada se ne smatra samo česticom prirode ili anonimnim elementom ljudskoga društva.

Prvi i temeljni smisao današnje svetkovine jest poziv da, dok slavimo Sve svete i pohađamo grobove pokojnika, zauzetije usmjeravamo svoj život prema krajnjem cilju, odnosno vječnom životu s Gospodinom, poručio je kardinal Bozanić.

Zagrebački nadbiskup Bozanić je nakon euharistijskog slavlja u crkvi Krista Kralja kod Središnjeg križa predvodio blagoslovnu molitvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Obnova mrtvačnice na groblju Mirogoju važna obavijest Obnavlja se mrtvačnica na Mirogoju, ispraćaji preselili na novu lokaciju Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene