Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne bojte se'

Bozanić: Čovječanstvo je u rukama Božjim, a ne u rukama moćnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvao je vjernike da se ne boje i poželio im radost Božje blizine.

'Srca su nam u ovom stanju rasvijetljena Duhom Svetim stoga ne trebamo se bojati', rekao je kardinal, ustvrdivši da je noćas, kao i nekoć pastirima, anđeoski navještaj upućen svima nama. Čestitajući Božić, vjernicima je poželio radost Božje blizine i radost koja ispunja srca onom milinom koju samo Bog može dati i koju nitko ne može oduzeti.

Vjernike je pozvao da se otvore Bogu jer je, kazao je, Božja ljubav među nama. Starozavjetno proroštvo, rekao je, nije više usmjerno budućnosti koja se mora ostvariti, već je sada ispunjeno zauvijek. 'Dijete koje je rođeno za nas neodvojivo je od naše povijesti, štoviše postaje životno središte, ključ za razumijevanje svega što postoji', poručio je Bozanić.

Ustvrdio je kako se noćas u zagrebačku katedralu, kao i sve crkve u Hrvatskoj i svijetu slijevaju želje i osjećaji svih koji su pogođeni patnjama i mukama, koji traže put i iskreno vole. Pozvao je vjernike da zajedničkom molitvom budu glas svakog ljudskog bića od Boga ljubljenoga, svekolikog, napaćenog, izmučenog i strahom pritisnutoga čovječanstva.

Poručio je kako se Isus rodio kako bi nas riječju i primjerom poučio da život vrijedi onoliko koliko se daruje, ako je darovan za ljubav, za Boga i za istinsko dobro. Za Josipa, Mariju i malog Isusa rekao je da predstavljaju skromnu i jednostavnu obitelj poput mnogih drugih.

Nemoguće je ne primijetiti, kazao je, naglašenu suprotnost između moćnika ovog svijeta i te jednostavne obitelji. No, dodao je, da se Bogu sviđaju znakovite suprotnosti i on ih uklapa u svoj naum ljubavi. 'Zapravo, povijest čovječanstva u rukama je Božjim ili, točnije, samom Božjem srcu, iako se ponekad čini da njome upravljaju i da je vode moćnici ovoga svijeta', kazao je.

Kardinal Bozanić će danas, na Božić, predvoditi svečano euharistijsko slavlje u katedrali u deset sati kojem će nazočit predsjednik Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tradicionalna polnoćka Kardinal Bozanić: Božić je rođenje Boga s nama i nismo sami Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate kritike s oltara?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene