Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Kazneni zakon

Bošnjaković najavio mogućnost dekriminalizacije malih količina droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je danas u Zagrebu mogućnost dekriminalizacije posjedovanja malih količina droga za osobnu uporabu kroz novi Kazneni zakon.

Ministar je to rekao na savjetovanju 'Novine kaznenog prava', govoreći o novinama i reformi kaznenog zakonodavstva. Dodao je i mogućnost da se državnom odvjetniku daju ovlasti kojima bi mogao odustati od kaznenog progona osoba zbog manje količine droge za osobnu uporabu, pa bi se to tretiralo samo prekršajno.

Pročitajte i ovo Ilustracija pilot projekt "Radimo ovo kako bismo spasili živote": Kanadska pokrajina dekriminalizira teške droge, a za to ima dobar razlog Slika nije dostupna O Milanoviću i drogama Kosor: Nema lakih i teških droga, to je kazneno djelo

Podsjetio je pritom na presudu u 'slučaju Maresti' kojom je Međunarodni sud za ljudska prava dosudio da se za isto djelo osoba ne može procesuirati kazneno i prekršajno. Armanda Marestija Prekršajni sud u Pazinu osudio je na 40 dana zatvora zbog napada na jednu osobu, a zatim ga je i Općinski sud u Pazinu za isto djelo osudio na godinu dana zatvora. Maresti je zbog toga podnio tužbu Europskome sudu za ljudska prava, koji je presudio u njegovu korist.

Bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je u travnju ove godine da će se novim kaznenim zakonom jasnije razlučiti prekršajna i kaznena odgovornost za isto djelo, a u međuvremenu policija i Državno odvjetništvo trebaju dogovoriti kako to rješavati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene