Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama oko arbitraže

PORUKA IZ SLOVENIJE 'Hrvatska je odluka pretjerana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka Hrvatske da izađe iz granične arbitraže sa Slovenijom je pretjerana mjera, a arbitražni sud bez obzira na to trebao bi završiti svoj rad i donijeti obvezujuću presudu, rekao je članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta predsjednik države Borut Pahor.

Borut Pahor je u razgovoru s izaslanstvom parlamenta, dan prije nego što će vlada donijeti odluku o novom slovenskom arbitru, rekao da je bitno da arbitražni sud odredi granicu između dvije države i da je "odluka o jednostranom izlasku Hrvatske" iz arbitražnog sporazuma bila pretjerana, odnosno "neproporcionalna" mjera s obzirom na navedeni uzrok za izlazak iz "međunarodnopravno važećeg sporazuma".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak Grabar Kitarović i Pahora Hrvatska i Slovenija: Unatoč razlikama oko arbitraže treba nastaviti u duhu suradnje i prijateljstva Slika nije dostupna Godišnjica susreta Pahorova poslanica: Evo što je poručio Hrvatskoj

Slovenija poduzima sve mjere kako bi se rad arbitražnog suda nastavio i kako bi se sudu omogućilo da nastavi "nepristrani rad" i donese pravorijek o graničnom sporu, naveo je Pahorov ured u izjavi za javnost.

Hrvatska je krajem srpnja pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici nakon što je postupak kompromitiran a sud izgubio vjerodostojnost jer su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca te nakon početka rasprave protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Slovenija ustraje na arbitraži, ostavka Abrahama 'mala nelagoda'

Pahor je 2009. kao tadašnji slovenski premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije, dok je to na hrvatskoj strani učinila tadašnja premijerka Jadranka Kosor koja je tako deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om budući da je njihov završetak Slovenija uvjetovala graničnom arbitražom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene