Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Borovo: Memorijal 12 redarstvenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U spomen na dvanaestoricu pripadnika vinkovačke policije, ubijenih iz zasjede 2. svibnja 1991. godine u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, vijence podno spomen obilježja položili su i svijeće zapalili članovi obitelji ubijenih redarstvenika te državna i druga izaslanstva.

"Svi oni koji su odgovorni za Borovo kao i brojna druga ubojstva Hrvata i drugih nevinih u Domovinskom ratu, moraju odgovarati i stati pred lice pravde", poručila je nakon polaganja vijenaca potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Obljetnica u Borovu Obiteljima i dalje teško "Za što da oprostim? Oni su me tukli, skakali, bacali bombe": Obljetnica masakra u Borovu Slika nije dostupna 31. OBLJETNICA VELIKA FOTOGALERIJA Odana počast stradalima u Borovu naselju: "91. ovdje nije bilo ustaša, ali je bilo četnika"

Također je pozvala sve one koji imaju saznanja o mjestima na kojima su u Domovinskom ratu pokopane nevine žrtve, da to i dojave nadležnim institucijama.

Kosor je poručila kako masakr dvanaestorice redarstevnika u Borovu predstavlja istinu o Domovinskom ratu te kako "neće biti nikave revizije Domovinskog rata niti ćemo mi to dozvoliti".

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Željko Sačić upozorio je kako se nikada ne smije zaboraviti žrtva dvanaestorice redarstvenika niti njihova plemenitost i domoljublje.

Rekao je kako je hrvatski narod dovoljno sposoban da Europu izgradi u Hrvatskoj i na taj način postane sam gospodar vlastitog prosperiteta a ne da, kako je kazao, za priključenje Europi plaća veliku cijenu.

Prema riječima ministra obrane Berislava Rončevića, hrvatski redarstvenici bili su preteča stvaranja Hrvatske vojske. 

"Bez žrtve redarstvenika mučki ubijenih u Borovu kao i brojnih drugih žrtava iz Domovinskog rata, ne bi bilo niti suverene i neovisne Hrvatske", poručio je dodajući kako su dvanaestorica redarstvenika "branili prava hrvatskih građana na izbor, slobodu i samoopredjeljenje te nisu prihvatili da netko, u skopu jednog suludog programa, može nametati svoja rješenja".

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izrazio je ponos što je kako je rekao, hrvatska policija stvarala Hrvatsku i dala veliki doprinos obrani Hrvatske od agresije.

Ravnatelj policije Marijan Benko poručio je kako je hrvatska policija danas spremna da u potpunosti ispunjava zadaće na koje ju obvezuju Ustav i zakoni RH.

Svečanosti obilježavanja, koja je počela mimohodom Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja poginulih redarstvenika, nazočni su bili i članovi brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga te predstavnici lokalnih vlasti.

U crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima za sve poginule u
Domovinskom ratu služena je misa zadušnica, a nakon mise ministar Kirin otvorit će "Memorijal dvanaest redarstvenika".

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika, Stipan Bošnjak, Mladen Čatić, Luka Crnković, Josip Culej, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić ubijeni su iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ubijene policajce srpski teroristi su zatim masakrirali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene