Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija o filmu Channel 7

Borovec: Na fotorobotu nisu otmičari nego policajci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotorobot koji je objavljen u dokumentarnom filmu australske televizije 'Channel Seven' ne prikazuje otmičare nego djelatnike kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, rekao je na konferenciji za novinare u Valbandonu načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Na današnjoj je konferenciji za novinare u Valbandonu Borovec izjavio kako emisija 'Sunday Night' australske televizijske postaje 'Channel Seven' ni na koji način ne pomaže hrvatskoj policiji u rješavanju slučaja Britt Lapthorne jer ono što je prikazano ne donosi nove činjenice koje nisu bile poznate policiji i istražiteljima u tom slučaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ronald Noble o australskom dokumentarcu Glavni tajnik interpola australski dokumentarac o nestanku Britt Lapthorne nazvao fikcijom Slika nije dostupna Policija demantirala Fotoroboti nemaju veze sa slučajem Lapthorne

'Fotoroboti muškaraca koji su objavljeni u emisiji su zapravo policijski službenici dubrovačko- neretvanske Policijske uprave koji rade u kriminalističkoj policiji i koji su postupali prema jednoj od sudionica emisije', rekao je Borovec. Oni su, kako je izjavio, o tom postupanju podnijeli policijsko izvješće i postupili u sukladu s pravilima policijske struke. Potvrdio je kako su oni imali kontakt s osobom koja je dala izjavu u toj emisji, ali samo kao policijski službenici koji su te noći radili na području Dubrovnika. S tim u vezi nije isključena mogućnost da se podigne tužba protiv spomenute australske televizije, rekao je Borovec.

Neke se izjave iz emisije bitno razlikuju od podataka dobivenih međunarodnom policijskom razmjenom

Napomenuo je da su izjave koje su se čule u emisiji hrvatskoj policiji otprije poznate jer ih je dobila međunarodnom suradnjom, a zatim provjeravala. No, kako je rekao, izjave koje je policija dobila međunarodnom policijskom razmjenom u nekim se bitnim detaljima razlikuju od onoga što su u emisiji rekle tri djevojke - jedna Amerikanka i dvije Australke, koje tvrde kako ih je u različitim izgredima skupina mladića pokušala oteti i odvesti u nepoznatu smjeru.

Kako je istaknuo Borovec, policiji su izjavile kako ne mogu dati detaljan opis muškaraca za koje sumnjaju da su ih pokušali oteti dok u razgovoru s novinarima daju opis na temelju kojeg se mogao izraditi fotocrtež, što Borovec smatra nemogućim.
'Stječe se dojam da je namjera emisije prikazati Dubrovnik kao nesigurno i nepoželjno turističko odredište, kao grad u kojem organizirane bande otimaju mlade djevojke i siluju ih, a Dubrovniku se takva etiketa ne može pripisati', izjavio je Borovec. Dodao kako je slučaj Britt Lapthorne za hrvatsku policiju još otvoren jer još nisu rješene dvojbe o njezinoj smrti, a rezultati obdukcije nisu odgovorili na mnoga pitanja.

Za hrvatsku policiju slučaj je i dalje otvoren

'Interes je ne samo roditelja Lapthorne, nego i hrvatske policije da utvrdi što se stvarno dogodilo, na koji je način ona stradala i može li se njezino stradavanje povezati s kriminalnom pozadinom', rekao je Borovec dodajući da policija i dalje prikuplja informacije od osoba koje su s Britt povele zadnje dane i sate. 'Od desetak razgovora koje smo zatražili nedostaju nam još četiri, a nadamo se da ćemo, kad ih obavimo, barem otkloniti neke dvojbe', zaključio je Borovec.

Izjavio je kako je podatak o kombiju kojim se koriste otmičari operativno zanimljiv policiji jer je ona o takvom sumnjivom vozilu već imala informacije. Informacije o tome postoji li takav automobil se provjeravaju i zasad se o tome ništa konkretno ne može reći. Kako je rekao Borovec, policija nema nijedan podatak koji bi taj kombi povezao sa slučajem Britt Lapthorne. Provedene su provjere diljem Hrvatske, u susjednim državama i na graničnim prijelazima, provjere videonadzora, no zasad nismo dobili nijedan konkretan podatak.

Borovec je zaključio kako je gotovo apsurdno to što 'dvoje novinara u pet dana mogu riješiti misterij koji više mjeseci nije riješila hrvatska policija zajedno s Interpolom'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene