Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga nad četiri osobe

Borovec: Iz karlovačkog ureda nestao objavljeni CD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga oko objave Reguistra usmjerena je na Karlovac jer je utvrđeno da na internetskoj stranici objavljeni sadržaj nedostaje u karlovačkom Uredu za obranu.

Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a rekao je kako je  istragom utvrđeno da dokument koji potječe iz 2006. nestao kao službeni dokument klasificiran oznakom tajnosti koji je bio dostavljen područnim uredima za obranu u svim županijama.  Policija je utvrdila da CD s kojeg potječe sporni materijal nedostaje upravo u karlovačkom uredu, pa je stoga istraživanje usmjereno na četiri osobe s karlovačkog područja koje su bile u posjedu te su raspolagale sa spornim materijalom.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

'Već sada je sasvim jasno da će biti podnesene kaznene prijave, sada, hoće li to biti samo kaznena prijava zbog nesavjesnog postupanja s tajnim dokumentom ili još zbog čega, vidjet ćemo nakon istrage', rekao je Borovec. Borovec je naznačio kako je istraživanje fokusirano na dva pitanja. Prvo je kako je dokument s oznakom tajnosti izašao iz Ureda za obranu, a drugo je tko su osobe koje su ga objavile. Borovec je rekao kako je u sklopu istraživanja izuzeta velika količina računalne opreme, CD-ova i dokumentacije koja će se pregledavati narednih dana. Sporni CD još uvijek nije pronađen.

>> Felić pušten iz policije, dolazi na pregled računala

Na upit hoće li se policija ispričati Marku Rakaru, Borovec je rekao kako za isprike uvijek ima vremena. 'kriminalistička obrada još uvijek nije gotova, sada je još prerano govoriti je li dotični gospodin oodgovoran ili ne. zasad samo je gotova pretraga njegova računala', rekao je Borovec.

Pod istragom i dvojica djelatnika Centra 112

Pod policijskom istragom o internetskoj objavi dijela registra branitelja u Karlovcu je dvoje djelatnika MORH-a, bivša načelnica i zaposlenik tamošnjeg Ureda za obranu Dijana Marković i Enes Felić, te dvojica djelatnika Centra 112 Martin Barić i Davor Stiščak. Barić i Stiščak potvrdili su da su bili na obavijesnom razgovoru. 'Dečki su rekli da ništa ne komentiram novinarima i ja vam ništa drugo ne mogu reći, nego da je za mene ovo šok', rekao je Barić.

Stičak je rekao kako će poštovati 'instrukcije s policije da ništa ne komentira o slučaju', dodajući da nije uhićen i da je na svojemu radnome mjestu. Felić, kojem je policija jučer pregledala stan, danas je s radnog mjesta višeg savjetnika za vojnu obvezu odnio osobne stvari, zahvalnice i plakete koje je dobio za zasluge u ratu. Pritom je izjavio kako nakon 23 godine odlazi iz zgrade u kojoj je proveo pola života ogorčen zbog, kako je rekao, šačice šovinista koji mu podmeću da je protudržavni element. On i dalje tvrdi kako je diskriminiran na nacionalnoj osnovi jer je Bošnjak te da ni kriv ni dužan mora otići.

'Budući da ne vidim nijedan konkretan razlog za moju degradaciju i ovo podmetanje oko registra hrvatskih branitelja, mislim da imam pravo zaključiti da je tome razlog samo šovinizam', ustvrdio je. Dodao je kako očekuje da ga policija pozove na pregled računala i ostalih materijala koji su im privremeno oduzeti. Felić ostaje u sustavu MORH-a, ali je premješten u Zračnu luku Pleso na mjesto referenta za zaštitu na radu, što smatra degradacijom. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec izjavio je danas da je istraga vezana uz objavu registra branitelja usredotočena na Karlovac jer je utvrđeno da je ondje nestala jedna kopija CD-a s dijelom podataka iz registra koji nose oznaku tajnosti. Rekao je da je istraga usmjerena prema osobama koje su bile u posjedu tog materijala te da je utvrđeno kako je bilo propusta i zloporaba u rukovanju tom dokumentacijom. (Mi.Dr./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene